Sleutel-op-de-deur
Nadenken over bouwen
Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Reportage

Bouwen zonder impact op het klimaat? Ja, dat kan!

Het klimaat is meer dan ooit ‘hot’ topic. Letterlijk, want vandaag ontkent niemand nog de opwarming van de aarde. De toename van broeikasgassen zoals CO2 in de atmosfeer is één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. En daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor. 
Gelukkig liggen de oplossingen voor de hand: gebruik meer hout!

Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent verminderd zijn om de klimaatverandering te voorkomen. Bij Dewaele Woningbouw dragen we alvast ons steentje bij. Of beter, we doen dit met hout, één van de eenvoudigste en meest doeltreffende manieren om de CO2-uitstoot te beperken.

Wil jij ook bouwen met aandacht voor het klimaat? Houtskeletbouw is de beste keuze. We leggen je uit waarom:

Hout geeft zuurstof
Hout is een hernieuwbare en veelzijdige grondstof die letterlijk, én figuurlijk, zuurstof geeft aan onze omgeving. Eerst en vooral aan het milieu, bossen zijn de groene longen van onze planeet die CO2 uit de atmosfeer halen en zuurstof afgeven. Maar ook aan onze toekomst, hout kan gerecycleerd worden waardoor een groot volume aan koolstof voor lange tijd opgeslagen blijft. Maar hout geeft ook zuurstof aan de creativiteit van architecten en ontwerpers: het is sterk, mooi en warm, en energie-efficiënt.

Hout is ecologisch 

Door hout te gebruiken, beperken we de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer met twee ton CO2 per m3 hout.
Een paar cijfers die voor zich spreken:
- Wanneer we in Europa jaarlijks 4 % meer hout gebruiken, realiseren we een bijkomende CO2-opslag van 150 miljoen ton per jaar.
- Bouwen we in heel Europa 10 % meer houten (lage energie-) woningen, dan halen we al 25 % van de Kyoto-doelstellingen voor de reductie van CO2-emissies.
- Om hout te verwerken tot producten voor de bouw en het interieur heb je maar liefst 30 % minder energie nodig dan bij andere grondstoffen.

Hout is energie-efficiënt

Houtconstructies bieden een hoge thermische isolatiewaarde en absorberen, mits een goede gelaagde opbouw, storende geluiden van buiten en binnen. Al van bij de productie van een woning in houtskelet worden de nodige uitsparingen voor de isolatie voorzien. Bij Dewaele maken we trouwens gebruik van hoogwaardige prefabwanden en kwalitatieve houtstructuren die resulteren in een bijna perfecte isolatie: we isoleren niet alleen in de spouw, maar ook in de wanden zelf. Je bereikt snel de gewenste temperatuur én het wettelijk vereiste E-peil.


Hout is brandveilig

Hout is een material dat lang standhoudt bij een brand, maar houtskeletbouw bevat ook nog eens brandvertragende materialen. Zo toonde een test aan dat de woningen van Dewaele maar liefst twee keer langer weerstand bieden tegen brand dan de norm voorschrijft voor openbare gebouwen.


Hout is mooi

Hout oogt elegant en natuurlijk en inspireert vormgevers, ingenieurs, architecten ... voor nieuwe, energieneutrale bouwconcepten. In elke bouw- of interieurstijl, van trendy tot klassiek. Het is ook nog eens een licht materiaal, dus makkelijk te verwerken en te plaatsen. 


Conclusie:

Energieneutraal bouwen betekent dat je geen externe energie nodig hebt voor de verwarming, koeling of warm water. Zonnepanelen wekken de nodige energie op. Dit betekent niet alleen voordelen voor het klimaat en het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor je portemonnee.

Kiezen voor hout is zowel op korte als lange termijn een duurzame keuze. Heb je bouwplannen en wil je vrijblijvend advies? Maak een afspraak met onze bouwexperten.


Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in