Huren en verhuren

5 tips om jouw woning zorgeloos te verhuren

Nieuw huis gekocht? Proficiat! Een tweede eigendom is altijd een goede investering, zeker als je van plan bent om de woning te verhuren. Wie dat wil doen, bereidt zich daar best zo goed mogelijk op voor. Als verhuurder heb je namelijk een aantal rechten en plichten. Zet je nieuwe eigendom dus niet onbezonnen op de huurmarkt, maar lees eerst deze blog.

Juiste huurder

In eerste instantie is het belangrijk dat je de juiste huurder aantrekt. Door een mooie advertentie te plaatsen, ben je er zeker van dat er genoeg geïnteresseerden zullen zijn. Neem dan ook effectief de tijd om alle geïnteresseerden te ontmoeten. Na een korte babbel voel je al snel aan wie zorg zal dragen voor je woning en de huur maandelijks zal betalen. Je wil er tenslotte zeker van zijn dat jij elke maand de huur op jouw rekening ziet verschijnen.

Waterdicht huurcontract

Eens je gekozen hebt, is het van ongelooflijk belang om een waterdicht en zorgvuldig opgesteld huurcontract op te maken. Dat is vooral om jezelf als verhuurder te beschermen, zodat je actie kan ondernemen tegen eventuele wanbetalers. Om diezelfde reden is het ook zo belangrijk om een plaatsbeschrijving professioneel te laten uitvoeren. Zo vermijd je vervelende discussies achteraf. Vergeet ook zeker niet om het huurcontract en de plaatsbeschrijving online te registreren.

Onderhoud

Wanneer je je woning verhuurt, hangen daar ook een aantal verplichtingen aan vast. Er gaat af en toe iets kapot, de chauffageketel valt in panne of de deurbel werkt niet meer. Dan moet jij als eigenaar zo snel mogelijk een oplossing voorzien. Om dergelijke brandjes zo snel mogelijk te blussen, zoek jij best goede en betrouwbare techniekers waar je snel op kan terugvallen.

Mede-eigendom

Verhuur je een appartement in een gebouw met andere mede-eigenaars? Dan moet je er rekening mee houden dat je ook mede-eigenaar bent. Dat brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het komt erop neer dat je samen met de andere eigenaars de gemeenschappelijke ruimtes zoals de gang en de lift moet onderhouden.

Professioneel advies

Word je het allemaal wat te veel en heb je eigenlijk geen tijd om er zoveel energie in te steken? Dan kan je ook beroep doen op een vastgoedkantoor. Zij zorgen ervoor dat jij op je twee oren kan slapen terwijl je elke maand een vast bedrag op je rekening ziet verschijnen. Zij hebben bijvoorbeeld goede contacten met aannemers, die op hun beurt vaak uit een grote poule van onderhoudstechniekers kunnen putten. En dat is goud waard!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in