Meubelen interieur

Eettafel kiezen: 5 onmisbare tips

De één vindt het heel eenvoudig, terwijl de ander er meer moeite mee heeft: het uitkiezen van een mooie eettafel. Omdat een eettafel vaak hét hart is van de eetkamer, de keuken of misschien de woonkamer is het wel zo fijn om de juiste tafel die echt bij je past te kopen.

De vraag is natuurlijk: waar moet je zoal op letten bij het uitzoeken van een eettafel? Ga je voor een hele lange of grote tafel of liever voor een kleine? In dit artikel hebben we enkele tips en tricks voor je verzameld die je kunt gebruiken bij een tafel kopen voor de eetkamer.

1. Kijk goed naar de grootte van de eettafel

Waar je in ieder geval op moet letten in je zoektocht is de grootte van de eettafel. Met hoeveel mensen moet je eraan kunnen zitten als iedereen thuis is? Let ook op of jullie regelmatig bezoek ontvangen of niet. Als dat wel het geval is, is het prettig om een paar extra zitplaatsen te hebben. Mocht je de ruimte ervoor hebben, dan is een grote eettafel zeker een aanrader.

Denk bijvoorbeeld aan een lange houten tafel met acht of tien plekken. Dat is een échte eyecatcher in een woonkamer of eetkamer. Heb je echter een kleinere ruimte waar je een eettafel in kwijt wil dan is het verstandig om niet die hele ruimte te vullen met een tafel. Kijk in dat geval wat mogelijk is en ga met een meetlint aan de slag om te zien wat past.

2. Welk materiaal eettafel ga je voor?

,De grootte van de tafel is niet het enige waar je op moet letten. Kijk ook goed naar het materiaal waar je voor wil gaan. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten tafels te koop. De laatste jaren zien we dat mensen het liefst gaan voor een tafel die lekker lang mee kan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Belgen sinds de pandemie veel meer waarde hechten aan duurzaamheid dan ervoor.

Daar komt een duurzame tafel natuurlijk goed bij van pas! In dat geval kun je bijvoorbeeld gaan voor een hardhouten tafel zoals een eettafel gemaakt van acacia of eikenhout. Ook steviger materiaal zoals natuursteen is erg duurzaam. Dat komt omdat natuursteen wordt gebruikt zoals het in de natuur wordt gevonden. Verder kun je denken aan gerecycled metaal en gerecycled hout.

3. Ronde of hoekige eettafel in huis

Een eettafel kopen gebeurt dus niet zomaar. Sterker nog: er is nog iets waar je op kunt letten, namelijk de vorm van de tafel. Steeds vaker gaan mensen voor een ronde eettafel in hun interieur. Er zijn veel voordelen te vinden aan ronde tafels. Zo passen ze heel goed in een kleine inrichting omdat zo'n tafel minder ruimte inneemt. Daarnaast kun je er met best wat mensen aan zitten, omdat er geen hoeken aanwezig zijn.

Wat ook een groot voordeel is van een ronde eettafel is dat je huis waarschijnlijk al bestaat uit heel veel rechte stukken en veel hoeken. Ter afwisseling zijn een paar ronde vormen dus meer dan welkom. Toevallig zijn dergelijke vormen ook nog eens hartstikke trendy in 2023. Je zorgt voor meer 'zachtheid' en sfeer in je woning met een ronde eettafel. Maar: ga je liever voor een rechthoekige dan kan dat natuurlijk ook.

4. Let goed op de tafelpoten van de eettafel

Vrijwel iedere eettafel staat op tafelpoten of iets anders dat het tafelblad ondersteunt. De tafelpoten zijn zeker een onderdeel om even goed naar te kijken wanneer je op zoek bent naar een mooie eettafel. Het is immers niet echt comfortabel om steeds tegen een tafelpoot aan te zitten of te stoten wanneer je aan tafel zit. Daarom is de plaatsing van de tafelpoten erg belangrijk.

Dat is waarschijnlijk iets waar je niet meteen naar kijkt, maar waar je je wel aan gaat storen wanneer je er last van hebt in huis. Ga je bijvoorbeeld voor een ronde tafel in je keuken dan is het aan te raden om voor een eettafel te kiezen met een sterpoot in het midden. Hiermee heb je helemaal geen last van tafelpoten. Kies je liever voor een rechthoekige tafel kopen, kijk dan goed of de stoelen tussen de tafelpoten passen.

5. Check de hoogte van de eettafel

Tot slot nog een handige tip waar je misschien niet aan gedacht had: controleer altijd de hoogte van de tafel die je wil gaan kopen. Natuurlijk is het uiterlijk van een eettafel van groot belang, maar je wil er ook wel comfortabel aan kunnen dineren, borrelen en misschien zelfs een keer wat werk afmaken. De meeste eettafels zijn tussen de 74 en 78 centimeter hoog.

Het is afhankelijk van hoe lang je bent om de hoogte van de tafel te bepalen. Lange mensen zitten over het algemeen fijner aan een hogere tafel en minder lange mensen zitten beter aan een lagere tafel. De gouden middenweg van bijvoorbeeld een tafel van 76 centimeter hoogte is in zo'n geval het meest ideaal bij een eetkamertafel kopen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in