Kopen en verkopen
Vastgoedprijzen

Effect van stijgende hypotheekrente op aankoop woning

Wie de aankoop van een nieuw huis overweegt dient rekening te houden met een oplopende hypotheekrente. Niet alleen in België nam de hypotheekrente de afgelopen periode toe; ook in de landen om ons heen verhoogden banken de geboden rente massaal. Het past bij het recent genomen besluit van de Europese Centrale Bank (ECB), waarin werd aangegeven dat de rente de komende jaren in kleine stappen zal worden verhoogd door de ECB. Banken lopen hier alvast op vooruit, door de hypotheekrente direct te verhogen en de stappen van de ECB niet verder af te wachten. Wie een online hypothecaire lening simulatie uitvoert zal opmerken dat het kopen van een woning duurder is geworden in vergelijking met de situatie begin dit jaar.

Kosten van een hypothecaire lening nemen toe  

Feit dat een woning kopen duurder is geworden zit met name in het gegeven, dat over een hypothecaire lening een hogere rente betaald wordt. Het maakt dat de maandlasten bij eenzelfde aflossing toenemen ten opzichte van een jaar geleden. De verwachting van verschillende financieel experts is dat de rente ook de komende maanden zal stijgen. Doordat de maandlasten van de consument toenemen bij een stijgende rente, is het aannemelijk dat de maximale hypotheek van de consument afneemt. Immers, hogere maandlasten maken het voor de consument lastiger de hypotheek financieel te dragen. 

Berekenen wat je maximaal kunt lenen  Verschillende online tools bieden je de mogelijkheid een berekening te maken van hetgeen je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning. Maak er eens gebruik van, om een indicatie te hebben van hetgeen jij kunt lenen. Passen de woningen die je recent bezichtigd hebt binnen dit budget of is het zaak om nog even door te sparen?

Hogere kosten zitten niet alleen in oplopende hypotheekrente 

Niet alleen de oplopende hypotheekrente heeft invloed op de hogere kosten bij de aankoop van een woning. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat meubels door een gebrek aan personeel en materialen duurder zijn geworden. Of wat te denken van de uurtarieven van vakmensen voor het uitvoeren van een renovatie binnen een nieuw aangekochte woning? Deze combinatie van factoren maakt dat je meer geld kwijt bent voor een woning dan een jaar geleden. Onzeker is nog hoe de wereldwijde inflatie zich de komende maanden zal ontwikkelen en daarmee, wat dit betekent voor mogelijk verder oplopende kosten bij het kopen van een woning.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in