Verlichting

Hoe bepaal je de locatie en hoeveelheid led spots?

Het veranderen van klassieke verlichting naar LED verlichting is belangrijk voor zowel je portemonnee als voor de duurzaamheid en het milieu. LED verlichting is namelijk veel duurzamer maar ook een stuk prettiger in bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer. Doordat LED spots eenvoudig te dimmen zijn, kan je de sfeer van de verlichting aanpassen en zo een bepaalde uitstraling creëren. Maar waar moet je LED spots nu precies plaatsen? En hoeveel spots heb je nodig om de juiste verlichting op de juiste plek te krijgen? In dit artikel lees je alles over de locatie en de hoeveel LED spots die je nodig hebt. Of het nu gaat om een slaapkamer, badkamer of een kantoor; iedere situatie vraagt om een ander type verlichting en een andere verlichtingssterkte.

Waar plaats je LED spots?

LED spots zijn erg populair en in vrijwel bij iedereen thuis of op kantoor te gebruiken. Of je nu gebruik wilt maken van LED in de slaapkamer of in de woonkamer, de plaatsing van de spots kan allesbepalend zijn. Het is belangrijk om te bepalen welke elementen je verlicht wilt hebben. In de slaapkamer is wat rustiger licht vaak prettig en is het verstandig om de spots dusdanig te plaatsen dat ze bijvoorbeeld alleen een schilderij uitlichten. Hierdoor kan je heel specifiek bepalen waar je de meeste verlichting wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kledingkast of juist de spiegel. De meeste mensen willen het bed liever niet in de schijnwerpers hebben staan, dus dan is het niet verstandig om een LED spot vol boven het bed te plaatsen. Door een beetje met het licht en de lichtsterkte te spelen kan je vaak eenvoudig bepalen waar de spots moeten komen te hangen. Bepaal dus vooraf wat wel en niet verlicht moet zijn en laat daar de positie van de spots vanaf hangen.

Hoeveel LED spots moet je plaatsen?

Ook het aantal LED spots is afhankelijk van de situatie. In een slaapkamer of woonkamer wil je doorgaans niet al te veel felle verlichting. Dan is het raadzaam om zuinig te zijn met het aantal spotjes. In een kantoor of in een werkkamer is veel licht juist fijn. Dan kan je gerust wat meer LED spots plaatsen. Het voordeel van LED is dat deze spots makkelijk dimbaar zijn. Hierdoor kan je de gewenste lichtsterkte eenvoudig instellen en bepaal je zelf de hoeveelheid licht die schijnt op je bureau of op je kledingkast. Bedenk dus naast de plaatsing van de spots ook goed hoeveel licht je in de ruimte wilt hebben.

Goed voor het milieu en je portemonnee

Wil je de huidige verlichting vervangen door LED spots, dan doe je daar zowel het milieu als je eigen portemonnee een enorm plezier mee. LED verlichting is duurzamer, veiliger en ook nog eens goedkoper. Het is wel belangrijk om na te denken hoeveel verlichting je in de ruimte wilt aanbrengen. LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende sterktes, dus voorkom dat je de ruimte voorziet van te veel of juist te weinig licht. Ook de plaatsing van de verlichting is belangrijk. LED verlichting zorgt voor direct licht, waardoor de plaatsing belangrijk kan zijn. Met LED verlichting kan je namelijk bepaalde elementen naar voren laten springen en door het licht te dimmen kan je ook bepaalde lichtinvallen creëren. Zorg dus voor een goed lichtplan voor je daadwerkelijk de verlichting gaat vervangen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in