Raamaankleding

Hoe plaats je voor het eerst gordijnen?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten raambekleding, maar het gordijn blijft razend populair. Een van de voordelen ervan is toch wel de eenvoudige bevestiging, maar dit wil niet zeggen dat je zomaar lukraak aan de slag kan gaan. Hieronder is stap voor stap weergegeven hoe je gordijnen moet bevestigen.

Nodige afwegingen maken

Eerst moet je natuurlijk even bedenken waar je de gordijnrail gaat bevestigen. In principe kan je dit op het kozijn doen, maar ook in het kozijn of aan het plafond. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om gordijnen, zeker bij grote raampartijen, vanaf het plafond en van muur tot muur door te trekken. Het voordeel hiervan is dat het de ruimte gezelliger en knusser maakt, omdat je de ramen volledig kan wegdenken. Anderzijds zal niet elk standaardgordijn passen. Een oplossing is een gordijn van Kwantum kopen, want hier kan je de gordijnen helemaal op maat bestellen.

Alles netjes opmeten

Waarvoor je ook kiest, je zal eerst even alles moeten opmeten zodat je de rail op maat kan zagen. Als je ervoor kiest om de rail per raam aan het plafond te hangen, voorzie je zo'n 20 centimeter overlap zodat alles mooi aansluit. Bij een grote rail kan je bijna helemaal doorlopen tot aan de muur. Met behulp van een ijzerzaag kan je de gordijnrail eenvoudig op maat zagen.

Gordijnrail voorbereiden

Vervolgens is het tijd om de runners in de rail te plaatsen. De runners zullen ervoor zorgen dat je het gordijn netjes opent en sluit. Hoeveel runners je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van het gewicht en van de breedte van het gordijn. Over het algemeen worden tien runners toch als minimum aangehouden. Nu plaats je op elk uiteinde een eindstop. Hierdoor kunnen de runners niet af de rail worden geschoven. Daarna plaats je de klemmen op de rail. Deze klemmen gebruik je later om de rail te bevestigen. Omdat ze het gewicht van het gordijn moeten dragen, moet je op ongeveer elke halve meter een klem monteren.

Gordijnrail bevestigen

Als je voor de klemmen telkens vijftig centimeter hebt gehanteerd, kan je nu op dezelfde afstand de gaten boren ter bevestiging van deze klemmen. Vergeet natuurlijk vooraf niet even te controleren of er geen leidingen lopen en voer nog een laatste meetcontrole uit vooraleer je begint te boren. Naderhand kan je de rail gewoon aan het plafond vijzen. Let wel altijd op het type plafond, want een gipsplafond zal de rail en het gordijn niet zomaar houden. Daarvoor bestaan er speciale hollewandpluggen. Deze pluggen gaan na de bevestiging open zoals een anker. Hierdoor wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld. In deze video zie je mooi hoe dit werkt.

Plaatsing van de gordijnstof

Aansluitend is het tijd om de gordijnstof in te korten zodat het net lang genoeg is. Hier kies je natuurlijk zelf het een en ander. Bij een bevestiging aan het plafond is het bijvoorbeeld mooi om het gordijn helemaal tot aan de vloer te laten doorlopen. In ieder geval zal je alles moeten opmeten en daar moet je vervolgens zo'n 15 mm van aftrekken zodat het gordijn niet gaat slepen. Knip de stof op maat. Ten slotte voorzie je de plooiband van je gordijn met gordijnhaken. Het eerste haakje is voor de eindstop en de andere haakjes gaan in de runners. Als je later je gordijnen wil wassen, kan je het gordijn en de haakjes eenvoudig opnieuw losmaken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in