Tuinverlichting

Kerstverlichting voor buiten kopen; waar moet je op letten?

Voor veel mensen hoort het echt bij de feestdagen. Een huis dat van onder tot boven volledig in kerstsferen gebracht is. Binnen natuurlijk met een mooi versierde kerstboom en allerlei sfeervolle en knusse kersttafereeltjes en kerstdecoratie. En buiten uiteraard met sprankelende, twinkelende of zelfs kleurrijke kerstverlichting. De tijd dat je maar beperkt keuze had als het over die gezellige lampjes gaat is al lang voorbij. De keuze is reuze. Maar waar moet je nou op letten als jij kerstverlichting wilt kopen?

Minimalistisch of over de top?

Kerstverlichting buiten komt in allerlei vormen, maten en stijlen. Je kunt kiezen voor een enkele eyecatcher door een boom uit te kiezen die je vol met lichtjes gaat hangen, of je houdt het bij een stijlvolle kerstkrans met lichtjes op de voordeur. Maar misschien wil je ook wel een soort winter wonderland creëren in je eigen voortuin waarbij je alles uit de kast haalt om de mooiste verlichte tuin van de buurt te hebben. Daar is natuurlijk wel een budget voor nodig. Want als je het klein houdt ben je met een paar tientjes zo klaar. Pak je het groots aan dan heb je daar ook wel een dikke portemonnee voor nodig. Wat je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat de kerstverlichting die je aanschaft mooi bij elkaar past. Kies daarom liever of voor kleur of voor standaard lampjes in plaats van beide door elkaar.

Verdiep je in de mogelijkheden

Als je je huis of tuin wilt gaan verlichten met kerstverlichting om de feestdagen extra magisch te maken denk je wellicht dat het gewoon een kwestie is van wat lampjes bestellen. Maar er is zo ontzettend veel mogelijk. Alleen al het aantal verschillende soorten kerstverlichting is niet op een hand te tellen; wil je ijspegelverlichting, een lichtgordijn, guirlandes, of een lichtnet? Wil je een lichtgevende kerstboom, of wil je juist een bestaande boom versieren? Moeten het LED lampjes, bolletjes, vlammetjes of twinkellichtjes zijn? Of misschien kun je de vlaggenmast wel als pronkstuk gebruiken! Het loont om je er dus even goed in te verdiepen en zelfs even een lichtplannetje te maken. Dat levert uiteindelijk een magische kersttuin op.

Hoeveel lichtjes heb je nodig?

Iedereen die wel eens een kerstboom heeft opgetuigd met kerstverlichting weet dat je eigenlijk nooit teveel lichtjes hebt, maar eerder te weinig. Hoeveel lichtjes jij nodig hebt hangt er natuurlijk helemaal van af wat je wilt gaan verlichten. Ook hangt het ervan af welke soort lampjes je daarvoor gaat gebruiken. Bovendien zijn niet alle lampjes geschikt voor elke boom. Om je een beetje een idee te geven; bij een boom van een meter heb je al gauw zo’n 150 tot 300 lampjes nodig om hem mooi te kunnen verlichten. Wil je een knoeperd van een boom verlichten dan kun je het beste kiezen voor koppelbare kerstverlichting zodat je niet net als in hilarische kerstfilms met tig verschillende verlengsnoeren in de war raakt. Bij de meeste kerstverlichting wordt ook wel aangegeven wat je er precies mee kunt versieren. Schat je in dat je krap zit, dan is het altijd slim om iets extra’s te bestellen. Hoe meer lichtjes, hoe meer magie!

Kies voor duurzame kerstverlichting

Ok, een beetje dubbel misschien, want echt duurzaam is het natuurlijk sowieso niet als je je hele woning volhangt met lampjes. Maar goed, het leven moet ook wel een beetje leuk blijven, toch? Wil je daarom toch de meest duurzame keuze maken op het gebied van kerstverlichting dan kies je uiteraard voor LED verlichting. Het voordeel is niet alleen dat ze duurzamer zijn, maar met zo’n LED lichtsnoer kun je soms ook nog variëren. Door de lichtjes van kleur te laten veranderen of te laten twinkelen. Zo heb je elke keer weer een ander soort verlichting waardoor je er nooit op uitgekeken raakt. Let daarnaast bij de aankoop ook op voedingstype van je kerstverlichting. Wil je een duurzamere keuze maken dan gaat er natuurlijk niets boven zonne-energie. In de wintermaanden is de zonkracht uiteraard iets lager, maar nog steeds kun je prima gebruikmaken van de zon om jouw kerstverlichting te doen sprankelen. Heb je (over)buren? Dan is het wel een goed idee om van tevoren even met ze te overleggen of zij het niet erg vinden om tegen jouw hysterisch gezellige kerstverlichting aan te kijken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in