Vochtproblemen

Vocht in huis? Dit is wat je kan doen

Vocht in huis en vieze geuren hebben verschillende oorzaken: het kan liggen aan vochtige muren, opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht in vochtige ruimtes zoals de wasplaats. Hoe herken je de soorten vocht en wat kan je er aan doen? Dat geven we je hier graag even mee.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen en wordt veroorzaakt door grondwater dat door de muren wordt geabsorbeerd. Het water kan de muren impregneren omdat er geen (of een defecte) waterkering aanwezig is. Een waterkering is een vochtwerende laag van meestal kunststof die tussen de eerste rijen bakstenen worden geplaatst. Gezien het vaak een structureel probleem is, heb je nood aan een vochtspecialist die jou kan helpen met de juiste aanpak. Hoe herken je het? Opstijgend vocht komt enkel op de gelijkvloers voor, dus je ziet vooral vocht op de grond en aan de onderkant van de muren.

Condensatievocht

Een andere soort vocht is condensatievocht. Het is een soort vocht dat bijna overal voorkomt en niet meteen problemen veroorzaakt, zeker niet wanneer je huis goed geventileerd is. Condensatievocht ontstaat na het douchen, tijdens het koken of door natte was. Wanneer je je huis niet kan ventileren met ramen, is het aan te raden om een ventilatiesysteem aan te kopen voor die ‘natte’ ruimtes zodat je niet te kampen krijgt met schimmels. Terwijl een beetje condensatievocht erg normaal is, kunnen schimmels heel wat schade aan je huis en gezondheid bezorgen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij lange periodes van veel neerslag. Dan kan de regen soms zo hevig zijn, dat het vocht niet in de buitenmuren blijft, maar ook binnendringt in de binnenmuren. Waar je vooral op moet letten is dat dit in de winter barsten kan veroorzaken doordat het vocht in de binnenmuren bevriest.

Nadelen van vochtproblemen

Vochtproblemen zorgen er niet enkel voor dat je huis wordt aangetast en het hierdoor minder waardevol wordt, het kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen én een hoog energiefactuur. Hoe meer vocht in muren en vloeren, hoe meer energie je nodig hebt om je huis te verwarmen in de winter. Daarnaast kan vocht schimmels veroorzaken en deze kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid: door schimmels in een ruimte kan je last krijgen van keelpijn, niezen, hoesten, een piepende ademhaling en benauwdheid. Mensen die lijden aan astma of andere luchtwegklachten zijn nog gevoeliger: schimmels kunnen deze aandoeningen namelijk verergeren. Vochtbestrijding is dus erg belangrijk en hierbij contacteer je best een vochtspecialist die een heldere diagnose kan stellen om jou zo te helpen om komaf te maken met je vochtproblemen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in