Absoluut record: liefst 1.132 Belgen kopen woning van meer dan 1 miljoen euro
Nood aan meer buitenruimte en verwachte inflatie geeft luxevastgoed ongeziene boost
De markt van het Belgisch luxevastgoed breekt alle verkooprecords. Maar liefst 1.132 Belgen hebben vorig jaar een appartement, villa of landgoed gekocht met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Een absoluut record en dat in tijden van een coronacrisis. Intussen is de markt al goed voor een omzet van een slordige 1,51 miljard euro (+19% t.o.v. 2019), zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed, dat gespecialiseerd is in luxepanden. “Ook in de eerste vier maanden van 2021 bleef dit segment het bijzonder goed doen. Zelfs panden die al meer dan vijf jaar te koop staan vinden nu een nieuwe eigenaar”, aldus CEO Roel Druyts. “Vooral de nood aan meer buitenruimte en een verwachte inflatie zorgen voor een zelden geziene boost in de verkoop van luxevastgoed.”
Toen in maart vorig jaar de makelaarskantoren liefst zeven weken lang verplicht gesloten moesten blijven, vreesden heel wat makelaars voor hun jaarcijfers. Zeker in het luxesegment. Maar tegen alle verwachtingen in heeft de markt van luxevastgoed uiteindelijk boven alle verwachtingen gepresteerd. Het aantal verkochte appartementen, villa’s en landgoederen boven 1 miljoen euro heeft in ons land zelfs voor het eerst de kaap van 1.000 woningen overschreden. En ruim zelfs. In 2020 wisselden liefst 1.132 zogeheten ‘miljoenenwoningen’ van eigenaar (+15% t.o.v. 2019). In totaal gaat het om 854 woningen en 278 appartementen. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere vastgoed, op basis van cijfers van Statbel.
De opvallende groei is vooral zichtbaar in Vlaanderen (+18,9% t.o.v. 2019 en +30,8% t.o.v. 2018). Dat valt hoofdzakelijk te verklaren door de economische groei die het gewest de voorbije jaren heeft gekend. De West-Vlaamse markt blijft de grootste, met Knokke-Heist als absolute koploper - met dank aan een bloeiende appartementenverkoop. De Brusselse gemeente Ukkel en de stad Antwerpen vervolledigen de top-3.
“Opvallend is dat kopers meer bereid waren om dichter tegen de vraagprijs te kopen. Dat is een trend die zich overigens de afgelopen maanden nog duidelijker heeft doorgezet omwille van krapte op de markt. Het aanbod van woningen in het hogere segment is sinds einde vorig jaar stevig gekrompen. Daar waar de voorbije jaren al vaker genegotieerd werd over 50.000 à 100.000 euro, zien we dat momenteel nog slechts zelden.” Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
De mediaanprijs voor huizen in het miljoensegment lag in 2020 op 1,32 miljoen euro, voor appartementen was dat 1,34 miljoen euro.
Eigentijdse afwerking is must
Luxevilla’s worden vooral aangekocht door kopers tussen de 35 en 50 jaar oud, luxeflats vinden vooral geïnteresseerden in de leeftijdscategorie boven de 50 jaar. Meestal gaat het om bedrijfsleiders en vrije beroepers, zoals advocaten en artsen.
“Toch is er voor alle leeftijden één grote constante: eigentijdse afwerking is een must. Vooral compactere luxewoningen die minder onderhoud vergen en met zowel binnen áls buiten een zeer hoge afwerkingsgraad, zijn gegeerd. Zo heeft de klassieke manège toch al een tijdje plaats moeten maken voor een bijgebouw met bijvoorbeeld een fitnessruimte of een cinemazaaltje. De wat oudere dure eigendommen die démodé zijn, blijven daardoor moeilijker verkoopbaar. Al zien we de voorbije maanden dat zelfs luxevastgoed dat al vijf jaar of langer op een nieuwe eigenaar wacht, toch verkocht raakt. Dat heeft voor een stuk met de krapte op de markt te maken. Maar er zijn ook steeds vaker ontwikkelaars die er brood in zien. Zij kopen oudere villa’s op, renoveren ze state-of-the-art en verkopen ze vervolgens met een meerwaarde door.” Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
Corona en inflatie
Waarom luxevastgoed zulke recordcijfers laat optekenen, heeft volgens Druyts voor een belangrijk stuk te maken met de coronapandemie die ook onze bewegingsvrijheid heeft ingeperkt. Vele Belgen zijn teruggekeerd naar de basis en hebben zich oprecht afgevraagd wat ze nodig hebben om elke dag zo comfortabel te kunnen doorbrengen. Sinds mei vorig jaar valt op dat zeker gegoede veertigers en 50-plussers met een mooi opgebouwd vermogen frappant meer zijn gaan investeren in hun eigen woning. Vooral de nood aan extra buitenruimte valt op, een trend die overigens ook in minder dure segmenten te zien is.
“Daar waar men vroeger in tijden van lage rente sneller geneigd was om een appartement te kopen om te verhuren, investeert men dat vandaag liever in een nieuwe, nog comfortabelere woning voor zichzelf. Dat is dezer dagen ook een verdedigbare investeringsstrategie. Momenteel wijst immers alles in de richting van een algemene inflatie. Traditioneel brengen vele investeerders dan hun geld liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want vastgoed in België heeft de reputatie erg waardevast te zijn. Maar op langere termijn valt vooral ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.” Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
Bron: Bereal