Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinverlichting

In het licht van een nieuwe tuin

Te felle lichtaccenten in de tuin, het is zonder twijfel de grootste fout in tuinverlichting. Want een boom, vijver of tuinpad te sterk uitgelicht, zal de rest van je tuin relatief donker doen uitkomen. Voor een functioneel én sfeervol effect bieden lichtarmaturen met LED-technologie een geknipte oplossing.
Tot nog toe werden tuinen meestal fors aangelicht. Met als gevolg dat enkele felle lichtaccenten de rest van je tuin doen verbleken. Een veel gemaakte fout, ook al omdat de laagst beschikbare wattage in tuinverlichting vroeger al snel 50 watt bedroeg. Het klinkt misschien wat onlogisch, maar in het donker heb je net minder licht nodig – en dus een minder hoog wattage voor je tuinverlichting. Dat komt omdat je pupillen in het donker meer licht opnemen en ook omdat minder licht alles duidelijker doet overkomen in het donker.

Duurzame LED-verlichting

Vandaag biedt de LED-technologie heel wat mogelijkheden voor een functionele én sfeervolle tuinverlichting. Met de krachtige LED-lampen heb je immers een beduidend lager wattage voorhanden om licht te scheppen in het donker. Zo zijn er buitenverlichtingsarmaturen met combinaties van één of meerdere 1 W-powerLED’s.

Als pionier in designverlichting stimuleert Delta Light de trend naar duurzame LED-verlichting in de tuin. Zeker ook omdat deze energiezuinige technologie ecologisch verantwoord is. Zo verbruiken LED-armaturen opmerkelijk minder energie, zorgen ze niet voor licht- en milieuhinder en verminderen ze de afvalberg. LED’s gaan gemiddeld zo’n 50.000 uren mee, wat omgerekend overeenkomt met 5 uur branden per dag gedurende 27 jaar. Met LED-verlichting kan de wattage al snel tot één tiende verminderd worden: verlichtingspunten die vroeger 50 watt verbruikten, kunnen nu teruggeschroefd worden naar 4 watt. Interessant ook met het oog op de toekomst, want het idee bestaat om tuinverlichting met hoge wattage op termijn te verbieden omwille van overtollig energieverbruik en lichthinder.

Koud wit of warm wit?

Voor buitenverlichting heb je de keuze tussen twee lamplichtkleuren: koud wit (4.000-6.000°K) en warm wit (<3200°K). Halogeenlampen en gloeilampen produceren steeds warm wit licht, maar verbruiken daarentegen veel en gaan snel stuk. Vandaag zijn er gelukkig degelijke alternatieven beschikbaar met spaarlampen, gasontladingslampen en LED’s, waarbij je telkens kan kiezen tussen een warme of een koude lamplichtkleur.

Wat is nu het beste voor je tuin? Wel, de meningen zijn verdeeld. Enerzijds wordt er gezegd dat koude kleuren, zoals bij een groene boomkruin of struik, het best tot hun recht komen met koud licht. Dat komt ook meer overeen met het ‘blauwe’ koud witte licht van een zonnige middag. Daartegenover staat de mening dat zo’n koud daglicht ’s nachts of ’s avonds erg vreemd is en de belichte groenpartijen op een onnatuurlijke wijze naar voren doen springen. Bovendien is het licht van de avondzon veel warmer gekleurd dan dat van overdag, en kleurt de avondzon ook de groenpartijen in een warme gloed.

Consequent verlichtingsplan

Een oplossing bestaat erin om voor warm wit licht te kiezen, met daartussen theatrale accenten van koud wit licht. Zo kan je in scenische lagen gaan werken waar bijvoorbeeld lage partijen in warm licht worden afgewisseld met hogere partijen in koud licht. Of omgekeerd, natuurlijk. Let wel op een consequent verlichtingsplan, want lukraak een beetje mixen gaat niet op. Het is altijd handig om tijdig, samen met het tuinontwerp, een lichtplan te laten maken volgens de gewenste effecten. Zo kan je met de ruime keuze aan tuinverlichting – van pad-, sfeer- en wand- tot inbouwverlichting – overal de juiste sfeer in de tuin creëren.

Auteur: Toon Verbruggen – Delta Light – april 2007 – voor Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in