Tuinplanning
Daktuin
Reportage

Tips om je daktuin ruimer te laten lijken

Daktuinen zijn helemaal in! De ruimte in de grote steden is steeds beperkter dus dan is een daktuin vaak de enige mogelijkheid voor wat groen. Een daktuin kan bestaan uit alleen gras, wat planten en soms zelfs struiken of kleine boompjes. Alles hangt af van de draagcapaciteit en de grootte van het dak. Helaas is een daktuin vaak wat aan de kleine kant waardoor je geen optimale 'tuin' beleving hebt. Er zijn echter manieren om je daktuin ruimer te laten lijken. Hier volgen enkele tips om je dak omtoveren tot een ruime tuin.

Tip 1
Grote objecten op de voorgrond. Als je een grote plantenbak of standbeeld aan het begin van de tuin plaatst dan lijkt de rest van de tuin ineens een stuk groter.

Tip 2
Spiegels plaatsen. Spiegels werken ook om ruimte te creëren als optische illusie. Plaats bijvoorbeeld een grote wand spiegel. Door de weerkaatsing van de tuin lijkt het een stuk groter dan het in feite is. Je kunt ook halverwege de tuin een tuinscherm plaatsen met rondingen erin waar je doorheen kunt kijken. Zo lijkt het of er nog een hele tuin achter verstopt is. 

Tip 3
Creëer een 'natuurlijk' effect. Plaats graszoden afgewisseld met kronkelige grintpaadjes die in de breedte lopen. Door de breedte ligging van de paden lijkt je tuin breder en daardoor groter. Voorkom rechte symmetrische lijnen, want door kromme uit de natuur nagebootste paden kun je niet de hele tuin in een keer overzien en creëer je een ruimer effect.

Tip 4
Begroeiing op de schutting of hekwerk. Mocht je een schutting hebben geplaatst dan lijkt de tuin altijd een stuk kleiner. Je kunt dit oplossen door klimplanten tegen je schutting te laten opgroeien. Zo lijkt de schutting een met de tuin te worden. Ook geeft een hek met open ruimten erin een ruimer effect op je tuin dan een gesloten schutting. 

Tip 5
Kleureffecten. Met kleuren kun je ook veel doen om je tuin ruimer te laten lijken. Plant donkere kleuren planten vooraan in de tuin, zoals donkerpaarse of donkerblauwe bloemen, en plant de lichtere kleuren achteraan in de tuin, zodat ze als het ware vervagen in de ruimte.

Tip 6
Let goed op bij de aanleg van graszoden. Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten bij het plaatsen hiervan. Als je een beperkte ruimte hebt voor het gras is het belangrijk om geen perkjes in het grasveld aan te leggen. Hierdoor lijkt de tuin namelijk een stuk kleiner. Verder is de vorm waarin je het gras aanlegt van belang, denk bijvoorbeeld aan ronde vormen of diagonaal om een extra ruimtelijk effect te krijgen. Zorg dat je goede kwaliteit graszoden aanschaft bij professionals, zoals bij www.graszoden-online.nl

Tip 7
Verhogingen aanbrengen. Door verhogingen in de tuin aan te brengen creëer je ook een ruimtelijk effect. Denk bijvoorbeeld aan een bordes of een verhoogd terras of een boom. Je kunt wel het beste met natuurlijke materialen werken zoals een hout of natuursteen. 

Conclusie
Er zijn verschillende manieren om een daktuin ruimer te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Meestal heeft een daktuin een duidelijke begrenzing en kan de vegetatie niet natuurlijk overlopen in een andere tuin. Je moet dus proberen een optische illusie te creëren door middel van kleuren, spiegeling, vegetatie en diagonale en ronde lijnen. Je kunt hierbij het beste werken met natuurlijke materialen zoals hout, natuurlijk steen en vegetatie.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in