De badkamer

Hoe verwijder je een badkamerspiegel van de muur

Je hebt een badkamerspiegel die aan de muur is bevestigd en je zou hem willen vervangen. Maar je kunt geen clips of bevestigingsmiddelen zien die hem op zijn plaats houden. De meeste moderne spiegels hebben een handig ophangsysteem, maar vroeger werden spiegels wel eens aan de muur gelijmd. Heb je een oud huis dan kan dit wel eens voorkomen. Maar hoe verwijder je nou een spiegel die aan de muur zit gelijmd?

Hier zijn drie methodes voor:

Methode 1: Verwarmen en wrikken

Deze methode voor het verwijderen van een vastgelijmde spiegel betekent dat je een stevig gipsplaat- of plamuurmes, een hangdoek van zwaar canvas en een heteluchtpistool of een föhn nodig hebt. Warmtepistolen hebben de voorkeur, ze zijn relatief goedkoop in aanschaf en ze worden veel heter dan een föhn, wat ideaal is voor het smelten van lijm.

Begin met het uitspreiden van je hangdoek en gebruik vervolgens het warmtepistool om de spiegel te verwarmen. Concentreer je op een klein gedeelte tegelijk, beginnend in een hoek. Terwijl je de spiegel opwarmt, probeer je het plamuurmes eronder te schuiven. Uiteindelijk zou je de lijm zachter moeten gaan voelen. Blijf verwarmen en wrikken met het plamuurmes totdat de spiegel loskomt.

Sommigen raden aan om de spiegel voor deze methode af te dekken met tape voor het geval het glas breekt. Als je een heteluchtpistool gebruikt, smelt de lijm van de tape en mogelijk de tape.

Methode 2: Gebruik een draadzaag

Hier heb je een hangdoek en een draadzaag nodig die lang genoeg is om achter de spiegel te passen en misschien ook een partner om je te helpen. Werk de zaag achter de spiegel en gebruik deze om door de lijm te snijden.

Als je iemand hebt die helpt en je gebruikt een draadzaag met ringen om je te helpen eraan te trekken (in tegenstelling tot een draadzaag met een houten handvat), vraag je partner om aan de ene ring te trekken terwijl je aan de andere trekt. Dit zal het proces een gemakkelijker maken.

Houd er echter rekening mee dat het gebruik van een draadzaag mogelijk de zwaarste en meest tijdrovende van alle methoden is.

Methode 3: Breek de spiegel

Als je op zoek bent naar de gemakkelijkste methode om een ​​gelijmde badkamerspiegel te verwijderen, dan is dit het. Het is meteen ook de gevaarlijkste en meest schadelijke. Je hebt een hamer, een veiligheidsbril, leren handschoenen, een hangdoek, ducttape en een plamuurmes nodig. Spreid de druppeldoek uit om gebroken glas op te vangen en zet de veiligheidsbril en trek de handschoenen aan. Je kunt de spiegel volledig bedekken met ducttape of om de paar centimeter ducttape over de spiegel plaatsen om glasscherven vast te leggen en het opruimen te makkelijker te maken.

Als je eenmaal voorbereid bent, ga je met de hamer aan het werk en sla je hard genoeg op de spiegel om hem te kraken, maar niet zo hard dat je ook de gipsplaat eronder kraakt. Terwijl de gebroken stukken van de muur beginnen los te komen, gebruik je het plamuurmes om de resterende stukken die aan de muur vastzitten los te wrikken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in