Gazon
Daktuin

Kunstgras kopen?

Kunstgras zien we meer en meer in ons straatbeeld opduiken. Bij de vraag of kunstgras ook iets voor jou is, kan je best met de volgende aandachtspunten rekening houden, op deze manier zal je ongetwijfeld tot een juiste beslissing komen.

Snelle installatie en onderhoudsvriendelijk

Een mooi natuurlijk gazon vraagt veel onderhoud: gaande van regelmatig maaien, onkruid verwijderen tot bemesten. Kunstgras is snel geïnstalleerd en heeft het grote voordeel dat het onderhoudsvriendelijk is. Dit gegeven is zeker een pluspunt voor de wat oudere mensen, mensen met een druk leven of gewoonweg voor diegene die geen groene vingers heeft. In aankoop is het duurder dan gewoon gras maar er zijn dus vrijwel geen verdere onderhoudskosten te betalen.

Aangewezen gebruik van kunstgras

Kunstgras kopen kan ook prima voor grotere tuinen, maar het is zeker geschikt voor kleine tot normale tuinoppervlakten of om te gebruiken in bepaalde hoeken van een tuin. Kunstgras is bijvoorbeeld dé oplossing voor die delen van de tuin die intensief worden gebruikt. Denk maar aan een hoek van de tuin waar er door kinderen veel gespeeld wordt, hier zal natuurlijk gras immers moeilijk te onderhouden zijn met kale plekken tot gevolg. Maar ook op plaatsen waar maar weinig zonlicht kan komen of waar gras slecht tot groei kan komen, kan het leggen van kunstgras een oplossing bieden. Zo is het goed te gebruiken onder en rondom een trampoline of een zwembad, om maar enkele voorbeelden te noemen. Hou er wel rekening mee dat bij heet zomerweer en in direct zonlicht de oppervlaktetemperatuur kan oplopen, een beetje sproeien zal dan voor de nodige verkoeling zorgen.

Kunstgras gaat lang mee

In de zon of in de schaduw, het maakt niet uit, kunstgras gaat lang mee: het kan tegen een stootje en is lang kleurvast. Je mag ervan uit gaan dat je er 10 tot 25 jaar plezier van hebt. Bij jouw keuze moet je natuurlijk wel letten op de kwaliteit van het gras: is het bijvoorbeeld geschikt voor intensief gebruik en hoelang is het bestand tegen uv-straling? Vraag ook altijd naar gecertificeerd kunstgras zodat je er zeker van bent dat er geen minderwaardige kunststoffen of verboden chemische stoffen in verwerkt zijn. Ook het uitzicht zal mooi zijn: kwalitatief kunstgras is vrijwel niet van echt gras te onderscheiden. 

Ecologisch verantwoord

Heb je er ook al eens bij stil gestaan dat kunstgras ook ecologische voordelen heeft? Je hebt namelijk geen water nodig, geen pesticides en geen meststoffen. Je kan het trouwens niet alleen op grond maar ook op andere materialen leggen zoals steen of beton. En kunstgras laat het regenwater doorsijpelen, er zullen dus geen plassen ontstaan, het water kan snel infiltreren in de ondergrond. Je ziet het, mits de juiste overwegingen kan kunstgras echt wel een meerwaarde betekenen voor je tuin.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in