Kachels en haarden

Nieuwe open haard? Dit moet je regelen!

Een open haard is ontzettend gezellig en het vlammenspel is geweldig om naar te kijken. Je voelt de warmte, je ziet het vuur en de spetters en je ruikt het verbrande hout. Bbovendien kan je een open haard gebruiken als bijverwarming. In de woonkamer zal het meteen een pak warmer aanvoelen. Daarenboven bestaan open haarden in alle soorten en maten zodat ie ook in jouw woonkamer past. Twijfel je nog over een aankoop? Hier lees je alles wat je moet weten over een open haard.

Tips om goed te stoken

“Een open haard is vervuilend en dus slecht voor het milieu”, is een uitspraak die je vaak hoort. Akkoord, als er smog of mist in de lucht hangt of als er erg veel wind is, laat je de open haard beter niet branden. Maar anders kan het niet zo veel kwaad omdat de nieuwste modellen van open haarden zijn uitgerust met goede filters. Toch zijn er een paar zaken waar je best rekening mee houdt als je een open haard aansteekt. Zo gebruik je in de eerste plaats best alleen droog brandhout, omdat dit hout het minste rook en fijnstof afgeeft. Bij de installatie van een open haard moet je goed informeren bij de installateur hoe je het vuur in zo’n haard het best aansteekt. Vraag ook even of het oké is om houtbriketten te gebruiken bij dit type open haard. De manier waarop je zo’n haard aansteekt, heeft namelijk invloed op de hoeveel fijnstof die vrijkomt. Tot slot is het een goed idee om je schoorsteen minstens jaarlijks te laten vegen, zodat de rook goed naar buiten kan en om zo de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen.

Oud of nieuw model?

In oudere huizen zit een open haard vaak standaard geïntegreerd in de woonkamer. Het is dan ook zo gezellig om te laten branden. Een open haard stoot echter veel fijnstof uit, dus wil je dat oude model blijven gebruiken, dan bekijk je best eerst even of je ook fijnstoffilter kan laten installeren. Deze filter kan de uitstoot van fijnstof beperken en zo de luchtkwaliteit verbeteren, tot wel 95%. Bovendien is de installatie op bijna alle schoorstenen mogelijk. Of zo’n filter goed werkt of niet kan je makkelijk zien aan de rook die uit de schoorsteen komt. De kleur van de rook verandert van blauw-grijs naar kleurloos en wijst dus op schone rook. De nieuwste modellen houden tegenwoordig rekening met de uitstoot van fijnstof en zijn bijgevolg allemaal zeer milieubewust én hebben een hoog rendement.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in