Huren en verhuren
Kopen en verkopen

Waarom is het huren van een appartement beter dan het kopen van een huis?

Hoewel het bezitten van een huis voor veel Belgen een levensdoel is, heeft het huren van een appartement ook wel degelijk voordelen. In sommige gevallen ben je bovendien niet financieel in staat om een woning aan te schaffen. Een appartement te huur kan dan een goede uitkomst bieden. Daarnaast heeft het huren nog een paar pluspunten ten opzichte van het kopen van een woning. Hiervan kun je in dit artikel een paar voorbeelden vinden.

Geen onderhouds- of reparatiekosten

Eén van de voordelen van het huren van een woning is dat er geen onderhoudskosten of reparatiekosten zijn. Wanneer je een woning huurt, is je verhuurder verantwoordelijk voor al het onderhoud, verbetering en reparaties. Als een toestel niet meer werkt of je dak gaat lekken, bel je de verhuurder, die moet het repareren of vervangen. Huiseigenaren zijn daarentegen verantwoordelijk voor alle reparatie-, onderhouds- en renovatiekosten van het huis. Afhankelijk van de aard van de taak, kan het behoorlijk prijzig worden. Het repareren van een lekkend dak zal bijvoorbeeld een flinke kostenpost zijn, terwijl je hier als huurder geen last van zal hebben.

Geen aanbetaling

Een ander gebied waar huurders een betere financiële deal hebben, zijn de kosten vooraf. Huurders moeten over het algemeen een borgsom betalen die gelijk is aan één maand huur, een borg die ze in theorie terug krijgen als ze verhuizen, op voorwaarde dat ze het gehuurde appartement niet hebben beschadigd. Bij het kopen van een woning met een hypotheek moet je juist een veel grotere aanbetaling doen. Dit kan dus lastig zijn als je zelf geen geld hebt gespaard, waardoor het beter kan zijn om een huis of een appartement te huren. Je zal dan geen last hebben van die dure aanbetaling.

Meer geschikte locaties

Huurders kunnen praktisch overal wonen, terwijl huiseigenaren beperkt zijn tot gebieden waar ze het zich kunnen veroorloven om te kopen. Wonen in een dure stad in België is misschien onbereikbaar voor de meeste huizenkopers, maar het is misschien wel mogelijk voor huurders. Hoewel de huur hoog kan zijn in gebieden waar de woningwaarde ook hoog is, kunnen huurders gemakkelijker een betaalbare maandelijkse betaling vinden dan huizenkopers. Alsnog is dit misschien niet altijd mogelijk, maar het is in ieder geval als huurder wel makkelijker een optie dan als koper. Met een beetje geluk zul jij dus een prachtig appartement kunnen huren in een dure stad.

Geen zorgen over dalende waarde

De waarde van een huis gaat op en neer. Hoewel dit huiseigenaren in grote mate kan treffen, treft het huurders aanzienlijk minder of helemaal niet. De waarde van je huis kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het bedrag van je hypotheek, waar een huurder dus geen last van heeft. Natuurlijk zorgt een daling er ook voor dat je woning minder waard is wanneer je het wilt verkopen. Hierdoor zou het zelfs zo kunnen zijn dat je het huis met verlies verkoopt. Op zo’n huizenmarkt worden huurders mogelijk niet zo nadelig beïnvloed als huiseigenaren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in