Vloeren

Zo kies jij de perfecte vloer

De vloer, voor velen een enorme uitdaging, voor de ander gesneden koek. Het uitkiezen van een vloer wordt voor een groot deel van de mensen nog wel eens onderschat. Toch zonde, want een vloer is niet alleen ontzettend kostbaar, maar heeft ook een enorme invloed op de sfeer en gezelligheid van je huis. De keuze voor de juiste vloer is uiteraard ontzettend persoonlijk. Toch is het wel belangrijk dat je tijdens het uitkiezen van een vloer rekening houdt met bepaalde zaken. Dit kan te maken hebben met een bepaalde ruimte waarin de vloer wordt gelegd, maar ook een stuk isolatie of vloerverwarming zijn essentieel in de keuze voor de juiste vloer. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ruimte

Vaak denken we bij een vloer enkel en alleen aan de vloer in onze woonkamer. Toch kan het heel goed zijn, dat je enkel en alleen op zoek bent naar een vloer voor bijvoorbeeld één van je slaapkamers. Kortom, het is dus wel belangrijk vooraf goed te weten voor welke ruimte je opzoek bent, want aan de hand daarvan kun jij je wensen aanpassen. Omdat een vloer ontzettend sfeerbepalend is, is het belangrijk rekening te houden met allerlei andere zaken in je huis. Welke kleur accessoires heb je, welke raambekleding hangt er voor je ramen, maar ook de kleur op de muur is van belang in de keuze voor de juiste vloer. Zo kun je kiezen voor een betonlook gietvloer, maar ook PVC, laminaat en hout behoren tot de mogelijkheden. De keuze is dus volledig afhankelijk van je eigen smaak, maar ook de huidige inrichting van je woning.

Materiaal

Naast de ruimte, is ook het materiaal bepalend in je zoektocht naar de geschikte vloer. We zien dat vaak bij een ietwat lager budget wordt gekozen voor een laminaatvloer. Een laminaatvloer is doorgaans eenvoudig te leggen en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Wel gaat een laminaatvloer daarentegen een stuk minder lang mee dan bijvoorbeeld een PVC vloer, epoxyvloer of houten vloer. Afhankelijk van je budget, maar ook je wens bepaal je voor wel materiaal je gaat. De kosten voor een laminaatvloer liggen om circa 15-20 euro per vierkante meter, terwijl dit voor een PVC vloer al snel kan oplopen tot 60 euro per vierkante meter. Ga je voor een vloer met karakter en uitstraling, dan is een giet- of houten vloer de perfecte keuze.

Kleur

Niet alleen heeft het soort vloer een enorme invloed op de sfeer van je woning. De kleur is natuurlijk alles bepalend of een vloer bij je interieur past ja of nee. Heb je donkere meubels, dan is een lichte vloer een goede keuze. Zijn je meubels wat lichter, zoals bijvoorbeeld een grijze bank in combinatie met wit of licht grijze meubels, dan kan een tintje donker een was verstandige keuze zijn. Toch hoeft een licht interieur niet per definitie te betekenen dat je ook direct moeten kiezen voor een donkere tint epoxyvloer, je kunt namelijk met accessoires en kleuren op de muur ook het verschil maken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in