Energie

Wat bepaalt de prijs van propaan?

Auteur: Antargaz

Waar propaangas vroeger duurder was dan aardgas, is de prijs van propaan sinds juni 2022 veel stabieler gebleven en werd het zelfs even iets goedkoper dan aardgas. Dat heeft alles te maken met de volatiele markt van 2022. Propaan is een restproduct van petroleum en volgt de petroleumprijzen. En omdat het niet via pijpleidingen tot bij ons komt, is het bijna niet afhankelijk van toevoer uit Rusland. Daarom bleef de prijs stabiel. En dat terwijl het hetzelfde comfort biedt als aardgas om je huis te verwarmen.

Duurder aardgas

Aardgas wordt vervoerd via pijpleidingen en komt via een netwerk tot bij je thuis. Na de sancties van de EU tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, draaide Rusland de gaskraan dicht. Dat zorgde ervoor dat het aanbod daalde en de prijs van aardgas de lucht in ging. Met een uitschieter van meer dan € 300 per megawattuur eind augustus 2022. Intussen is dankzij de zachte winter, het zuinige gedrag van veel gebruikers en de extra aanvoer van aardgas de prijs alweer gezakt tot zo’n € 50 per megawattuur. Dat is nog steeds dubbel zoveel als de ‘normale’ gasprijs van € 20 tot € 25.

Prijs propaan stabiel

Propaan was in het verleden altijd duurder dan aardgas: sinds 2010 betaalde je gemiddeld € 0,63 per kWh voor aardgas en € 0,91 per kWh voor propaan. In de loop van 2022 bleef de prijs van propaan min of meer stabiel en ging de prijs van aardgas door het dak, daarmee was propaan eventjes tot zelfs de helft goekoper. Propaan wordt niet geleverd via pijpleidingen. Het wordt opgeslagen in een gasfles of vaste tank in de buurt van je huis of zaak en wordt geleverd door een vrachtwagen. Propaan, dat tot de LPG-familie behoort, is een restproduct dat ontstaat bij de raffinage van ruwe aardolie. Het aandeel dat geproduceerd wordt in Rusland is klein. Daarom bleef de prijs relatief stabiel. Wat de energieprijzen verder gaan doen, is afhankelijk van een heleboel factoren en daardoor moeilijk te voorspellen.

Prijzen vergelijken: kWh versus liter

Aardgas is een gas, de aardgasprijs en het volume voor huishoudelijk gebruik drukken we uit in kWh. Propaan is ook een gas, maar wordt in vloeibare toestand vervoerd en opgeslagen, dus daarbij rekenen we in liters. Wil je beide met elkaar vergelijken qua volume en prijs, dan hanteer je deze formule: 1 liter propaan geeft +/- 6,7 kWh.

Duurzaam verwarmen met propaan

Je zou kunnen overwegen om over te stappen naar propaan als energiebron voor je huis. Zeker als je niet aangesloten bent op het aardgasnetwerk en nu verwarmt met stookolie. Propaan is dan een duurzamer alternatief. Wat je nodig hebt is een gastank en een vakman die de instellingen van je verwarmingsketel aanpast. De voor- en nadelen op een rij.

Nadelen propaan

 • Je hebt een gastank nodig, zo’n tank plaatsen kan niet overal. Vooral de te respecteren veiligheidsafstanden zijn belangrijk, zoals 5 meter van een deur, raam of andere opening van je woning en 3 meter verwijderd van de perceelsgrens.
 • De energetische waarde is lager dan die van aardgas: je hebt dus meer propaan nodig om een ruimte te verwarmen dan aardgas.
 • Je dient je verwarmingsketel te laten aanpassen aan propaan door een erkend installateur.

Voordelen propaan

 • De oplossing als je woning te ver ligt van of niet aangesloten is op het aardgasdistributienet: geen netwerkaansluiting nodig.
 • Hetzelfde comfort in huis als met aardgas
 • Stabiele prijs
 • 1 gastank voor meerdere woningen is mogelijk, elk met hun eigen teller.
 • Propaan in bulk geleverd in je gastank is goedkoper dan propaan in flessen.
 • Bijvullen doe je best als er nog 30% in je tank zit. Dan val je nooit zonder gas. Het peil kan je makkelijk controleren via de peilmeter. Of kiezen voor telemetrie, dan houdt de propaangasleverancier de inhoud van je tank bij en nemen ze contact op voor een nieuwe levering.
 • Weinig afhankelijk van Russische grillen
 • In de toekomst zul je zonder moeite of kosten kunnen overschakelen naar biogas, de hernieuwbare tegenhanger van fossiel propaan.

 

Overstappen naar propaan iets voor jou?

Neem contact op met Antargaz

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in