Screening van een woning
Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Energie

Vanaf nu in woningpas: klimaatbestendigheid van je perceel berekenen én toevoegen

Woningpas, oftewel het digitaal paspoort van uw woning - breidt uit! Vanaf nu kunnen eigenaars de klimaatbestendigheid van hun perceel berekenen én toevoegen aan hun woningpas door de integratie van de tool ‘groenblauwpeil’. Eigenaars komen zo eenvoudig te weten of hun perceel goed bestand is tegen felle regen en periodes van droogte. Scoort de eigendom minder goed? Dan krijgt de eigenaar tips om zijn woning en tuin beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Dankzij de tool ‘groenblauwpeil’ kan de burger tijdig maatregelen nemen om eventuele schade aan de eigendom ten gevolge van de klimaatverandering te beperken.

De impact van meer dan 6 miljoen Vlamingen in de strijd tegen klimaatverandering mag niet onderschat worden. Ongeveer 12,8% van het Vlaamse grondgebied, oftewel meer dan 170.000 hectare, bestaat uit huizen en tuinen. Bovendien is 72% van de Vlaamse huishoudens eigenaar van hun woning. Het nemen van maatregelen door gezinnen om hun woning en tuin klimaatbestendiger te maken, maakt een aanzienlijk verschil. Helaas weten veel Vlamingen niet waar ze moeten beginnen: "Wat kan ik als burger doen in en rond mijn huis? Wat is het effect van aanpassingen?" Om hierop antwoord te geven, hebben de Vlaamse overheid, Vlario en Embuild Vlaanderen de tool 'groenblauwpeil' ontwikkeld, die kan helpen bij het klimaatbestendiger maken van percelen.

Net zoals het energieprestatiecertificaat (EPC) aangeeft hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A tot F, geeft het 'groenblauwpeil' met dezelfde letters aan hoe goed of slecht het eigendom scoort. A duidt op zeer klimaatbestendig, terwijl er nog veel werk aan de winkel is bij F. De tool is opgedeeld in een groene en blauwe score. De blauwe score geeft aan in welke mate regenwater wordt opgevangen, vastgehouden en nuttig gebruikt op het perceel, en hoe gevoelig het perceel is voor overstromingen. De groene score peilt onder andere naar biodiversiteit, verkoeling en luchtkwaliteit in de tuin.

"Vlaanderen heeft de afgelopen zomers te maken gehad met droogte en een acuut watertekort. Ons wapen daartegen is de Blue Deal, met meer dan 400 projecten in heel Vlaanderen. Een daarvan is het groenblauwpeil, dat burgers helpt om de juiste keuzes te maken voor het klimaatbestendig maken van hun woning en tuin. Want elke druppel telt," aldus Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving.

Woningpas raadplegen?

U kan uw woningpas eenvoudig raadplegen op https://woningpas.vlaanderen.be/ door in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in