Soorten baden
Baden of badkuipen voor in de badkamer zijn de laatste jaren sterk aangepast aan een goede ergonomie. Dat wil zeggen dat heel wat baden de vorm van het lichaam volgen en zich aanpassen aan hoe een bad gebruikt wordt. Zo vind je baden die, met het oog op veiligheid en gebruiksgemak, ingebouwde handgrepen hebben. Of baden die rond of ovaal zijn, in plaats van afgerond rechthoekig.
Ovale baden lenen zich uitstekend om vrij in de ruimte te plaatsen, als een vrijstaand bad. En voor wie houdt van een bad met z'n tweeën, is een duobad een aanrader. Deze baden hebben een aangepaste af- en overloop om het baden met twee aangenaam te maken.
Soorten baden
Standaard ligbad
• Is tussen 150 en 180 cm lang en 70 à 80 cm breed
• Hoe groter het bad, des te hoger de kost voor water en het verwarmen ervan. Vaak vraagt dit zelfs om een aangepaste boiler
Combi-bad
• Voor gecombineerd gebruik van bad en douche
• Het voetgedeelte is breder en de wanden zijn steiler
• Op de randen kunnen schermen geplaatst worden
Zitbad
• Een oplossing voor een kleine badkamer
• Raakt meer en meer in onbruik
Materialen voor baden
We belichten de meest gebruikte materialen waarmee een bad gemaakt is: geëmailleerd plaatstaal en acryl. Op de markt zijn echter ook nog andere materialen verkrijgbaar, vooral ook composiet (samengestelde materialen, kunststof met natuursteen, natuursteen met hars, enz.). Als je voor een composiet kiest, informeer dan eerst naar de krasbestendigheid en of het materiaal niet poreus is (want dan houdt het veel vuil vast).
Een bad van geëmailleerd plaatstaal
- Snel en eenvoudig te installeren omwille van de stabiliteit. Er zijn ook geen hulpmiddelen nodig bij de installatie
- Voelt koud aan, maar is wel een goede geleider waardoor het de temperatuur van het water snel aanneemt.
Een bad van acryl
- Voelt warm aan
- In de massa gekleurd; je ziet geen kleurverschil bij een beschadiging.
- Niet krasbestendig
- Minder glad dan plaatstaal