Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Houten vloeren: duurzaam en overal thuis

Houten vloeren zitten al een hele tijd in de lift en het ziet er niet naar uit dat daarin snel verandering komt. Het natuurlijke aspect en de verfijnde, warme uitstraling van het materiaal dragen bij tot het grote succes van houten vloerbekleding.

Wie voor houten vloerbedekking kiest maakt een goede keuze. Het is een duurzame investering waarvan je een leven lang dagelijks geniet en die de waarde van je woning verhoogt. Belangrijk is dat je bij je keuze rekening houdt met de diverse facetten zoals het type houten vloer, de karakteristieken van de houtsoort en de afwerking van de vloer.

Massief of fineer

Laten we beginnen bij het begin. De Europese norm bepaalt dat een houten vloerbedekking een harde vloerbedekking is waarvan de slijtlaag uit hout bestaat. Men spreekt van parket of plankenvloer wanneer de slijtlaag minstens 2,5 mm dik is op het ogenblik van de plaatsing. Houten vloeren met een slijtlaag van minder dan 2,5 mm bij de plaatsing worden houtfineervloeren genoemd.
Wat is nu het verschil tussen massief parket, samengesteld parket en een houtfineervloer? Bij massief parket zijn de elementen (planken, stroken of blokjes) vervaardigd van één laag massief hout.
Meerlagig of samengesteld parket is een houten vloer waarvan de stroken in de dikte opgebouwd zijn uit een massieve houten slijtlaag op een drager van plaatmateriaal. Houtfineervloeren zijn voorzien van een toplaagje van fineerhout.
Tijdens zijn levensduur kan een parket- of plankenvloer diverse keren worden opgeschuurd. De vloer ziet er na een schuurbeurt weer als nieuw uit.

Vloerbedekkingen waarvan de slijtlaag niet uit hout bestaat, worden niet als parket of plankenvloer beschouwd. In dat verband is laminaatparket een onjuiste en verwarrende benaming. Laminaatvloeren bestaan uit een slijtlaag van een in melamineharsen gedrenkte papierdecorlaag met een topcoating van melamine.

Houtsoort

Hout is een aangenaam natuurproduct met een warme uitstraling dat het zowel in een klassiek als in een minimalistisch interieur goed doet. Bij de keuze van de houtsoort tellen zowel technische als esthetische aspecten.
De plaats waar de houten vloer komt te liggen en de intensiteit van beloop spelen een rol bij de keuze van de houtsoort en de afwerking van de vloer. Voor het vervaardigen van hoogkwalitatieve houten vloeren komen heel wat Europese en exotische, niet-schaarse houtsoorten in aanmerking.
Harde(re) houtsoorten zoals Europese eik, Amerikaanse witte eik, Amerikaanse rode eik, beuk, esdoorn, es, jatoba, afzelia, merbau, iroko, teak,… zijn zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes. Zachte(re) houtsoorten zoals grenen of vuren komen in aanmerking voor ruimtes met een minder druk beloop.

Liefhebbers van een hedendaagse woninginrichting verkiezen ongetwijfeld de strakke, knopenvrije houten vloeren. Wie een meer knusse sfeer verkiest, zal zich aangesproken voelen door de rustieke(re) varianten met meer knopen in het hout.
Een tip: kies de houtsoort en de kwaliteit van uw houten vloer steeds op een voldoende groot staal. Alleen zo krijgt u een realistisch beeld van de specifieke houttekening, de groeibijzonderheden (knopen, groeiringen, barstjes …) en de kleurnuances.

Plaatsing

Wat de plaatsing betreft zijn er, afhankelijk van de ondergrond en de dikte van de houten vloer, verschillende mogelijkheden: verlijmen op de dekvloer (volle verlijming op chape) of zwevend (in tand-en-groef), verlijmen en nagelen, nagelen en verlijmen in tand-en-groef. Ook hier speelt de vakkennis van de parketplaatser een belangrijke rol. Hij zal in functie van je specifieke nieuwbouw- of renovatiesituatie de meest optimale plaatsingsmethode adviseren.

Afwerking

Inzake de afwerking is er een ruim aanbod van kant-en-klare, reeds volledig afgewerkte houten vloeren beschikbaar. Daarnaast zijn er de houten vloeren die na plaatsing worden afgewerkt met olie, vernis of boenwas. Of je kiest voor olie, vernis of boenwas, hangt af van je persoonlijke smaak inzake het uitzicht van de vloer.
Door een houten vloer te vernissen, krijgt hij een mat, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Bij het gebruik van vernis tekent zich een tendens af naar watergedragen vernissen die de kleur van het hout natuurgetrouw laten. Een behandeling met olie geeft een natuurlijk, mat uitzicht aan de vloer. Geoliede houten vloeren zijn een hedendaagse trend. Met boenwas geef je een satijnen of glanzend uitzicht aan je houten vloer.

Onderhoud

Dankzij de recente technologische ontwikkelingen op het vlak van de afwerkings- en de onderhoudsproducten, vraagt een houten vloer op dit moment niet meer onderhoud dan elke andere vloerbedekking.

Elk van de afwerkingsmethodes (vernis, olie en boenwas) vraagt een onderhoud met aangepaste producten. Door onderhoudsproducten van hoge kwaliteit, afgestemd op de specifieke onderhoudsvereisten van de houten vloer te gebruiken, wordt het onderhoud aanzienlijk vereenvoudigd en zijn een blijvend mooi uitzicht en een lange levensduur van het hout verzekerd.

Voor het regelmatige onderhoud van een geverniste houten vloer volstaat het om te dweilen met zuiver water met een scheutje polish. Het regelmatige onderhoud van een geoliede houten vloer gebeurt met een voedend product, zoals voorgeschreven door de fabrikant. Voor het regelmatige onderhoud van een geboende houten vloer is een vloeibare was geschikt.
Om uw houten vloer na jaren een grondige opfrisbeurt te geven, gebruik je een speciale ontvetter om de oude lagen vernis, olie of boenwas van de vloer te halen vooraleer een nieuwe afwerkingslaag aan te brengen.

Hout in de keuken…

Over de toepassing van houten vloeren in bepaalde situaties doen misverstanden de ronde. Mits gebruik van een geschikte houtsoort, een aangepaste afwerking en de juiste onderhoudsproducten, kan een houten vloerbedekking probleemloos in elk deel van een woning geplaatst worden, ook in de keuken en de badkamer. In beide gevallen is een vloer vervaardigd van een weinig vochtgevoelige houtsoort met een minimale werking (vb. teak, afzelia, merbau, …) en bovenal afgewerkt met een vernis of beschermende olie die geen vlekken of inwerking van water of chemische producten toelaat, aan te bevelen.

… of met vloerverwarming

Een andere misvatting betreft de combinatie houten vloerbedekking en vloerverwarming. Beide gaan probleemloos samen op voorwaarde dat je je specifieke situatie vooraf bespreekt met je parketplaatser en verwarmingsinstallateur.

Wie valt voor een houten vloer doet er goed aan om precies dié vloer te kiezen die het best aansluit bij zijn/haar specifieke (woon)wensen.
De parketplaatser is dan ook dé aangewezen persoon om je advies op maat inzake houtsoort, plaatsing en onderhoud te verstrekken, rekening houdend met de eigenheden van de ondergrond in uw nieuwbouw- of renovatieproject.

Voor meer info: www.hout.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in