6 soorten dakbedekking: zo kies je de juiste
Kijk even rond in een gemiddelde Vlaamse straat en je zal zien dat geen enkel dak er hetzelfde uitziet. Er zijn veel soorten dakbedekking. Dat maakt het kiezen van de beste dakbedekking niet eenvoudig. Om dat makkelijker te maken, stelden we een handig overzicht op.
De regels volgen
Of het nu gaat om een dakrenovatie of een nieuwbouwwoning, je moet rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften. Die kunnen heel specifiek zijn en alleen een bepaalde dakvorm toelaten. Een andere dakvorm moet dan aangevraagd worden, wat best lang kan duren.
Welke soorten dakbedekking zijn er?
Niet elke dakbedekking past op elk type dak. In België zie je voornamelijk zes soorten.
Voor hellende daken zijn dit de populairste soorten dakbedekking
Dakpannen
Keramische dakpannen zijn dankzij hun lange levensduur van vijftig tot honderd jaar een populaire keuze. Betonnen dakpannen gaan ongeveer dertig jaar mee. Dakpannen bestaan in alle kleuren, maten en prijsklassen. Keramische dakpannen zijn duurder dan de betonnen variant.
Leien
Leien zijn veelzijdig en licht. Ze hebben een luxueuze uitstraling en zijn moeilijker te plaatsen. Je kan kiezen uit kunstleien en natuurleien. Die laatste zijn duurder, maar de levensduur is vergelijkbaar met keramische dakpannen.
Zink
Zink is een stevig, maar flexibel materiaal dat zich uitstekend leent voor gebogen en ronde daken. Zink is duurder in aankoop, maar heeft een levensduur van 50 tot zelfs 125 jaar. -
Groendak
Een groendak kan ook op een hellend dak, op voorwaarde dat het een extensief groendak is. Dat is lichter en onderhoudsvriendelijk. Idealiter heeft je dak een hellingsgraad lager dan 35 graden. De levensduur loopt tot zeventig jaar.
Voor platte daken zijn dit de beste soorten dakbedekking
Bitumen
Bekend als roofing of dakleer. Beschikbaar in meerdere kleuren. Dit is een relatief goedkope dakbedekking, maar de levensduur is beperkt tot twintig à veertig jaar.
Kunststof
EPDM is waterdicht en onderhoudsvriendelijk. De prijs ligt hoger dan bitumen, maar het is uv-bestendig en bestand tegen scheuren dankzij de hoge elasticiteit. Het kan in één naadloze laag worden aangebracht. PVC is een sterk, licht en goedkoper alternatief.
Groendak
Een groendak verlengt de levensduur van je dak, biedt thermische isolatie en heeft een lange levensduur. Op een plat dak kan ook een intensief groendak. Dat vraagt een aangepaste dakconstructie door het gewicht.
Nog andere soorten dakbedekking die minder vaak voorkomen zijn dakplaten, rieten dakbedekking, dakshingles, golfplaten en TPO. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. De juiste soort dakbedekking hangt vooral af van de dakvorm, het uitzicht én de kosten.
Ook dit moet je overwegen
- De kleur: Neem een staal van je gevelbekleding mee. Zo kan je de kleuren op elkaar afstemmen en een mooi, harmonieus geheel samenstellen.
- De kosten: Die variëren sterk per materiaal. Vergelijk offertes van dakdekkers. Ga ook na of ze ervaring hebben met je gekozen dakbedekking en wanneer ze beschikbaar zijn.
Misschien wel de belangrijkste tip: laat je voldoende informeren en adviseren. Zo kan je gericht de juiste keuze maken. Succes!