Isoleren
Dakwerken

Het plaatsen van dakisolatie is specialistenwerk

Naar aanleiding van de verlenging van de tijdelijke premie van de Vlaamse overheid voor doe-het-zelvers die hun dak isoleren, wijst Embuild Vlaanderen op het belang van de optimale plaatsing van de isolatie. Het gaat om een specialisatie en vakwerk. Bovendien is de reële besparing op je energieverbruik onlosmakelijk verbonden met de zorgvuldige en professionele plaatsing van de isolatie. Embuild Vlaanderen beklemtoont daarom dat onregelmatigheden bij het plaatsen van isolatie in aanzienlijke mate een nefast effect hebben op je energiebesparing en op het comfort in je woning. Daarnaast kan je rekenen op een btw-voordeel en hogere premies wanneer je beroep doet op een professional.

“Steeds meer mensen willen energiezuiniger gaan wonen. Bovendien verdien je een investering in isolatie snel terug dankzij een lager energieverbruik. Daarnaast verhoogt je wooncomfort aanzienlijk. Maar vakmanschap en correcte plaatsing zijn cruciaal, aangezien de energiebesparing helemaal niet gegarandeerd is bij onzorgvuldige plaatsing zonder de nodige knowhow en opleiding. Ook begeleiding in de materiaalkeuze is van belang en dient per werf te worden geëvalueerd. De Vlaamse overheid voorziet aanzienlijke premies voor wie werkt met een aannemer”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Btw- en energiebesparing dankzij professionele isolatiewerken

Als je werkt met een vakman is het btw-tariefvoordeel van 6% van toepassing op woningen van tien jaar oud en meer. Daarnaast zijn er heel wat premies beschikbaar wanneer je een vakman inschakelt. Zo bedraagt de premie voor dakisolatie geplaatst door een vakman 8 euro per m². Maar in mijnverbouwpremie kan de premie voor de laagste en middelste inkomensgroep oplopen tot 50% (tot 5750 euro premie) en 35% (tot 4025 euro premie) van de volledige factuur.

Slechte plaatsing is nefast voor rendement van isolatie

Er komt heel wat kijken bij het isoleren van je dak. Afhankelijk van het gebruik van de zolderruimte (stapelzolder of (toekomstige) woonruimte) dien je te beslissen om de zoldervloer (verkleinen van het beschermt volume) of het hellend dak te isoleren. Elke woning dient op een specifieke manier en met de juiste materialen geïsoleerd te worden. Glaswolmatten, harde isolatieplaten of isolatievlokken, … het hangt af van de structuur van de woning en het dak. De plaatsing van de isolatie is specialistenwerk. Als de isolatie niet goed aansluit aan de structuur dan zakt het rendement aanzienlijk. Ook een lucht- en dampdichte afwerking is cruciaal om de uiteindelijke isolatiewaarde zo hoog mogelijk te houden en condensatie tegen te gaan.

>>> Check hier de ondersteuning voor wie werkt met een aannemer

Bron: Embuild Vlaanderen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in