Binnenafwerking
Decoratie

De verschillende mogelijkheden in elektrische raamdecoratie

Iedereen heeft wel ooit gehoord van verlichting die je met een app kunt bedienen zoals de Hue lampen. Ook de slimme luidsprekers met spraakassistentie zijn bekend zoals de Google Nest of Apple HomePod. Dat je elektrische raamdecoratie kunt automatiseren is misschien ook al een beetje bekend, maar hoe werkt dit eigenlijk? Op deze pagina leggen we uit wat de verschillende mogelijkheden zijn van automatische gordijnen.

Van domotica naar de smart home

Er komen steeds meer huisautomatisering producten op de markt. Of ‘smart home’ zoals het vaak genoemd wordt in de marketing. Naast verlichting en slimme luidsprekers is er ook zoiets als elektrische aluminium jaloezieën. Eigenlijk is deze technologie helemaal niet zo nieuw als luidsprekers met spraakherkenning, dergelijke oplossingen bestaan al heel lang. Maar voorheen waren elektrische gordijnen voorbehouden aan grote bedrijven en zorginstellingen. Het idee om deze functionaliteit aan te bieden voor consumenten is van veel recentere datum. Bedrijven als Apple, Google, Somfy en Sonos ontwikkelen allerlei slimme gadgets voor in en rond de woning. Dit hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Kijk maar eens naar deze drie opties:

1. Aanpassen van bestaande gordijnen

Er zijn manieren om je bestaande gordijnen te voorzien van een elektrische motor. Enkele heel eenvoudige modellen werken met een klein machientje die over de gordijnroede loopt. Een meer robuuste oplossing is een echte Somfy motor die aan vrijwel ieder type raamdecoratie te koppelen valt. Je hoeft dus niet te investeren in een compleet set nieuwe gordijnen als de huidige raamdecoratie nog aan je wensen voldoet.

2. Horizontale en verticale raamdecoratie

Het is mogelijk om schuifgordijnen te automatiseren maar ook verticale raamdecoratie zoals rolgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën kun je voorzien van een motorsysteem. Het basisconcept blijft gelijk, het schuiven of trekken door mensen wordt vervangen door een slimme motor. Naast het gebruiksgemak zorgt het ook voor minder slijtage aan de gordijnen en minder vuil. Als je bestaande raamdecoratie wilt automatiseren let er dan wel op dat de motor krachtig genoeg is. Met name bij de goedkopere opties wil dit soms tekortschieten.

3. Enkele of dubbele functie

Niet alle systemen zijn even ‘slim’. Op en neer, heen en weer is niet zo ingewikkeld maar jaloezieën die half open staan is een ander verhaal. Dan ben je niet klaar met een klein kastje aan de gordijnroede. De producten in de PoweredBlinds serie kun je met enkele of dubbele functie aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudig rolgordijn. Je kunt echter ook een set jaloezieën nemen. De lamellen kun je kantelen met de afstandsbediening, zo heb je nog meer controle over het invallend licht. De duo rolgordijnen bezitten een soortgelijk trucje. Dit zijn twee rolgordijnen die tegen elkaar aan hangen. Door ze over elkaar heen te schuiven creëer je lamellen zoals je dit van jaloezieën gewend bent.

Maak de woning slimmer

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden van elektrische raamdecoratie. In combinatie met een Somfy TaHoma slimme hub koppel je moeiteloos alle gordijnen in huis aan elkaar. Met of zonder spraakbediening. Kies voor een losse afstandsbediening of maak gebruik van een app voor je smartphone. Bekijk rustig eens alle opties en bouw zo aan een slimme woning.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in