Sectorstudie Schrijnwerkers en Interieurbouwers
Er ligt veel werk op de plank bij de Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers maar er is ook een groeiend tekort aan mensen om de werken uit voeren, zo blijkt uit een recente sectorstudie* van Bouwunie. Daarnaast heerst er momenteel ongerustheid over de oplopende toeleveringstermijnen en opeenvolgende prijsstijgingen van belangrijke producten en materialen. Bouwunie vraagt begrip aan de klanten en pleit voor extra steun om mensen op te leiden en meer arbeidsflexibiliteit.
De orderboeken bij de schrijnwerkers zijn goed gevuld. Maar liefst 95 procent van de ondervraagde bedrijven zegt momenteel ruim voldoende werk te hebben. 27 procent is nog fulltime bezig voor 1 tot 3 maanden en 31 procent zit goed voor minstens een half jaar.
Grote vraag naar arbeidskrachten
“Door het hoge werkvolume is ook de vraag naar extra werkkrachten groot”, zegt Pol Clement, voorzitter van de Schrijnwerkers en Interieurbouwers bij Bouwunie. “54 procent van de bevraagde bedrijven is momenteel op zoek naar nieuwe werkkrachten. Dat is een recordaantal. De arbeidsmarkt is en blijft erg krap. Het vinden van gekwalificeerde mensen is dan ook knelpunt nummer één voor de schrijnwerkers.”
Ongerustheid door problemen met levertermijnen en prijzen van bepaalde producten
Quasi alle ondervraagde schrijnwerkers-interieurbouwers melden problemen met de levertermijnen en kampen met stijgende prijzen van producten. Het gaat dan vooral over constructiehout, plaatmateriaal, osb en mdf, planken en latten, meubelbeslag, isolatie, raamprofielen maar ook hulpgoederen zoals silicone en lijmen, en keuken- en sanitaire toestellen. 19 procent kan de prijsstijging doorrekenen aan de klant, 66 procent gedeeltelijk en 14 procent zegt dat ze de prijsstijgingen volledig voor eigen rekening moeten nemen.
8 op 10 geeft aan dat hun projecten door deze problematiek vertraging oplopen. Gemiddeld gaat het om een zestal weken. De helft probeert te anticiperen op prijsstijgingen en bestelt sneller dan gewoonlijk of legt in de mate van het mogelijke meer voorraad aan. 44 procent maakt offertes met prijsvoorbehoud. Bouwunie pleit voor begrip bij de klanten. “We zijn zelf ook slachtoffer van de volatiele prijzen en de toeleveringsproblemen van de producten. We hopen dat de markt zich snel herstelt”, aldus Pol Clement.
Automatisatie verfijnt en versnelt de productie
De schrijnwerker-interieurbouwer bezit een modern en indrukwekkend machinepark. Heel wat van deze machines zijn geautomatiseerd of digitaal aangestuurd. Wie mee wil zijn, moet investeren. 90 procent van de ondervraagde schrijnwerkers heeft een eigen atelier met een machinepark. Dit is bij de meesten (80% procent) minstens gedeeltelijk geautomatiseerd. Dit laat hen toe nauwkeuriger en met een hoger rendement te werken. Bij 14 procent zijn alle processen in de productie volledig geautomatiseerd. Het gaat dan om automatisch beladen, automatische retour, automatisch afladen, ... Een kwart van de bevraagden heeft plannen in die richting. Hiermee wordt de productie verhoogd en kan worden bespaard op personeelskosten. Tenslotte doet ook de helft extra inspanningen om het energieverbruik in het atelier te verminderen. Ze installeren zonnepanelen en vervangen gewone lampen door LED-verlichting. Daarnaast is ook het opzoeken en dichten van persluchtinstallatie-lekken een besparing. Nood aan meer opleidingsmiddelen en flexibiliteit “De vraag naar extra handen is groot. Voor de schrijnwerkers-interieurbouwers, net als de andere kmo’s uit de bouwsector bouwkmo’s, is er in de eerste plaats nood aan meer steun om nieuwe mensen op te leiden”, zegt gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens. Daarnaast pleit Bouwunie voor meer flexibiliteit voor de bestaande werknemers en het mogelijk maken van freelancers in de bouw. Om de instroom in de sector te vergroten vraagt Bouwunie een lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling. Jean-Pierre Waeytens: “Hierdoor verlagen we niet alleen de drempel om extra mensen aan te werven, het biedt de werkgevers ook de broodnodige extra ruimte om opleiding te voorzien. Om doelgroepen als laaggeschoolden en langdurig werklozen te integreren in de bouwsector en hen de stiel aan te leren, moeten kmo-bouwbedrijven veel tijd en middelen investeren. De kmo’s dreigen hier de concurrentieslag te verliezen met grotere bedrijven die vaak beschikken over eigen vormingsfaciliteiten.” Om extra instroom te creëren legt de Bouwunie ook de piste van de freelancer op tafel. “Zelfstandigheid is uiteraard ook een vorm van tewerkstelling of activering. Mocht men vandaag in de bouw beroep doen op freelancers, dan loopt men de kans dat sociale inspectiediensten dit zien als schijnzelfstandigheid met grote boetes tot gevolg”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
Tenslotte vraagt Bouwunie om werknemers in de bouw, die bereid zijn bijkomende inspanningen leveren, te belonen met overuren waarvan ze netto meer overhouden dan van een normaal uur. Hiervoor moeten de fiscaal voordelige overuren worden uitgebreid.
Bron: Bouwunie