Nadenken over bouwen
Bouwen en de wet

Meer woonaanbod realiseren voor kwetsbare huishoudens met hervorming en nieuwe initiatieven

Embuild Vlaanderen is tevreden met de hervorming van de sociale huisvestingssector. Zo kunnen de bouwactiviteiten van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SVM) opgeschroefd worden. Daarnaast ondersteunt de sector het initiatief van geconventioneerd verhuren van Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele. Daarbij wordt beroep gedaan op de private sector om het aanbod voor kwetsbare huishoudens te vergroten. Dat is een goede zaak, aangezien alle zeilen dienen te worden bijgezet om de lange wachtlijst sneller te beantwoorden.

De hervorming van de sociale huisvestingssector kan een duw in de rug geven aan de ontwikkeling van meer aanbod via de SVM’s. Dat is hoognodig aangezien meer dan 180.000 huishoudens op de wachtlijst staan. Bovendien is die wachtlijst tegen het ritme van de laatste jaren, pas weggewerkt tegen 2100. Daarom dienen SVM’s niet alleen meer aanbod te genereren, ook is het van belang dat private spelers binnen dit segment kunnen aanbieden.

Dat kan o.a. met behulp van het nieuwe stelsel van geconventioneerd verhuren. Dat systeem is definitief goedgekeurd en vanaf 1 juli kunnen private spelers projecten indien en subsidies aanvragen. Private initiatiefnemers kunnen op vrijwillige basis een subsidie krijgen om kwaliteitsvolle, energiezuinige en betaalbare huurwoningen te realiseren. In ruil hiervoor zet de investeerder de huurprijs lager dan de marktprijs om tegemoet te komen aan kwetsbare huishoudens. Zij kunnen dan weer sneller dan vandaag toegang krijgen tot een energiezuinige woning.

“Wie een energie-efficiënte woning aanbiedt, is van geen tel. Enkel meer aanbod voor kwetsbare huishoudens kan de hoge woonnood invullen”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in