Tuinmeubelen

De zomer komt eraan: welke barbecue moet je kiezen?

Zodra de eerste mooie lentedagen er aankomen komen bij velen van ons de barbecue-kriebels weer boven. Eerst de tuin op orde maken en dan kunnen we kijken waar we onze buitenkeuken gaan installeren. Er zijn weinig feestjes zo leuk als die tijdens de zomermaanden in de eigen tuin.

Je maakt de buren jaloers met de geur van rook met barbecuekruiden. Om je als gastheer helemaal in orde te maken laat je een leuke keukenschort bedrukken. Laat er een tekst op zetten die alleen op jou slaat, en we garanderen je hilariteit.

Maar voor je kunt starten met bakken en braden moet je een barbecuetoestel hebben. En die zijn er in verschillende mogelijkheden. Bekijk hier welk toestel op je lijf geschreven is.

De oer klassieker: de houtskoolbarbecue

Ook de moderne houtskoolbarbecues werken nog via de klassieke methode. Ze bieden die echte authentieke barbecuesmaak. Ze zijn relatief betaalbaar, draagbaar en kunnen hoge temperaturen bereiken. Het gebruik van houtskool vereist echter wat extra tijd en moeite. Je moet hem aansteken en dan wachten tot de kolen op temperatuur zijn. Een beetje handigheid is hier op zijn plaats.

Wat minder werk voor en na: de gasbarbecue

Gasbarbecues werken op propaangas en zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze warmen snel op, bieden nauwkeurige temperatuurregeling en vragen minder schoonmaakwerk. Gasbarbecues zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar gebruiksgemak en snelle kooktijden. Ze zijn wel wat duurder dan de technisch meer eenvoudige houtskoolbarbecues.

Het handige kokshulpje voor buiten: de elektrische barbecue

Deze zijn handig voor gebruik op balkons, patio's of plaatsen waar open vuur of gas niet is toegestaan. Ze zijn plug-and-play, dus extra eenvoudig in gebruik. Elektrische barbecues zijn echter afhankelijk van een stopcontact en kunnen soms minder intense hitte produceren dan houtskool- of gasbarbecues. Echt bakken en braden kan alleen met de echt zware toestellen met groot vermogen, en die zijn niet echt vriendelijk voor je elektriciteitsrekening.

Voor wie niet kan kiezen tussen gas en houtskool: de pelletbarbecue

De milieuvriendelijke pelletbarbecues gebruiken houtpellets als brandstof en bieden een combinatie van gemak en smaak. Ze hebben elektronische controlesystemen voor temperatuurregeling. Met pelletbarbecues kun je verschillende smaken aan het voedsel geven, afhankelijk van de houtsoort van de pellets. Pelletbarbecues kunnen echter duurder zijn en vereisen regelmatig onderhoud.

De Kamado-grill: barbecueën in het ei

De trendy Kamado-grills zijn keramische barbecues die een uitstekende warmte-isolatie bieden. Ze kunnen zowel op houtskool als op hout worden gebruikt en staan bekend om hun veelzijdigheid, waardoor ze kunnen grillen, roken en bakken. Kamado-grills zijn echter meestal duurder dan andere opties.

De keuze is aan jou

Er zijn vijf mogelijkheden, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Maar wat ze alle vijf gemeen hebben is dat wat je ook kiest, je hoe dan ook lekker in de tuin of op het balkon kunt eten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in