Bouwen en de wet
Bouwmaterialen

Dit moet je weten over asbest uit je huis verwijderen

Het vinden van asbest in huis is voor de meeste huiseigenaren een gevreesde gebeurtenis, en asbestverwijdering is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Asbest wordt in verband gebracht met asbestose en mesothelioom, longziekten die worden veroorzaakt door het inademen van asbestvezels. Asbestose irriteert en veroorzaakt littekens in het longweefsel, terwijl het gevaarlijkere mesothelioom een vorm van kanker veroorzaakt die vaak fataal is.

Het inhuren van een asbestsaneringsbedrijf is de veiligste en gemakkelijkste methode om asbest uit je huis te verwijderen. Asbestsaneringsbedrijven hebben zowel ervaring met het werken met asbest als met gespecialiseerde gereedschappen en materialen. Toch vragen veel huiseigenaren, in een poging om kosten te besparen, zich af of doe-het-zelf asbestverwijdering mogelijk is - en of het legaal is. Asbest verwijderen mag je in Nederland in principe niet zelf doen, hiervoor moet je dus een gespecialiseerd bedrijf inhuren. In Vlaanderen mag je in sommige situaties het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen, in andere gevallen moet je juist een erkende asbestverwijderaar inschakelen. Doe hier onderzoek naar zodat je de wet niet overtreedt! 

Het is overduidelijk dat de gemiddelde persoon in geen geval zelf moet proberen asbest te verwijderen en dat er strenge regels zijn gekomen voor het hanteren en verwijderen van asbesthoudende materialen die tot wet zijn verheven. Daarom is het in principe altijd een goed idee om het asbest uit je huis te laten verwijderen door een expert. Als je dit toch zelf wilt doen in België dan is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Hieronder lees je hier meer over.

Voordat je start met het verwijderen van het asbest moet je je eerst voorbereiden. Zo moet je beschermende kleding dragen, denk aan afspoelbare schoenen, een aansluitend stofmasker en een wegwerpoverall. Schakel bovendien de ventilatiesystemen uit en sluit de ramen en deuren als je asbest verwijdert rondom een pand. Bovendien moet je de meubels en vloeren afdekken met folie.

Daarnaast is het belangrijk om minderjarigen uit de buurt van het klusje te houden, terwijl je stof ook moet verwijderen. Dit doe je door het asbest te fixeren of te bevochtigen. Een fixeermiddel vind je overigens in een bouwhandel. Vervolgens kun je de asbestelementen demonteren, doe dit één voor één. Het is bovendien van belang om alleen handwerktuigen te gebruiken, denk aan handzagen en schroevendraaiers. Boor- en schuurmachines moet je vermijden, ze kunnen namelijk asbeststof in de lucht laten komen. Dit moet je voorkomen, dus het asbest moet beslist niet beschadigd of gebroken worden. Gooi ze dus ook niet van het dak, maar breng ze naar beneden.

Nadat je het asbest uit of van je huis hebt verwijderd, kun je gaan starten met het opruimen. Dit geldt voor het asbestafval, maar ook je beschermende kleding moet weggegooid worden. Het afval moet je in een dubbele verpakking stoppen die groot genoeg is voor het asbest. Houd het vervolgens gescheiden van andere soorten bouwafval. De afdekfolies moet je eerst verontreinigen, stop ze daarna bij het asbestafval. Als je binnenshuis asbest hebt verwijderd, mag je niet stofzuigen. Maak je woning juist schoon met water, de gebruikte dweilen en doeken moet je ook bij het asbestafval plaatsen. Dit geldt tevens voor je stofmasker en wegwerpoverall, je schoenen kun je bewaren nadat je ze gereinigd hebt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in