Tuinarchitect
Tuintips

Een eigen moestuin beginnen? Dat doe je zo!

Je hoort steeds vaker dat mensen een moestuin beginnen om hun eigen verse groenten en fruit te kweken. Een moestuin heeft ontzettend veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld beter voor je gezondheid, omdat je de planten niet met chemicaliën besproeit. Daarnaast is een moestuin ook goed voor het milieu doordat het voor minder food miles zorgt. Ook is buiten werken met je handen goed voor zowel je lichaam als je geest! Wil je een eigen moestuin beginnen? In deze blog hebben we een aantal tips voor het begin van jouw moestuin!

Begin klein

Het lijkt misschien niet zo, maar het hebben van een moestuin is best wel arbeidsintensief doordat elke soort plant een eigen verzorging nodig heeft. Als dit de eerste keer is dat je een moestuin gaat beginnen of over het algemeen weinig weet over tuinieren, raden wij je aan om klein te beginnen met een paar (vijf tot tien ongeveer) verschillende soorten waarvan je denkt dat je die ook echt zult gaan eten. Want als je moestuin eenmaal goed groeit, is er veel te oogsten. Het makkelijkste om mee te beginnen is het kweken van kruiden. Deze zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen en groeien erg snel, waardoor je deze snel kunt oogsten. 

Plek van zaaien

Over het algemeen hebben groenten en fruit ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Als je geen plek in de volle grond hebt om jouw moestuin te beginnen, kun je ervoor kiezen om de zaadjes in grote potten of in een kweektafel te zaaien. Een kweektafel heeft een aantal voordelen. Zo hebben de planten hierin bijvoorbeeld voldoende ruimte om te groeien en heb je minder last van onkruid en ongedierte. Daarnaast werk je op een prettige hoogte, waardoor je niet constant op je knieën hoeft te zitten. Een ander voordeel is dat de plantjes sneller groeien in een bak dan in de volle grond. Ben je in het bezit van een kweektafel of potten om je moestuin in te kweken, maar heb je geen tuinaarde? Bij 123Natuurproducten kun je terecht voor bemeste tuinaarde om de planten goed te laten groeien.

Zonlicht en water

Zaadjes hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Als jouw planten niet genoeg zonlicht krijgen, kan het zijn dat ze zelf op zoek gaan naar zonlicht, waardoor ze anders zullen groeien. Hierdoor kan jouw oogst mislukken. Zorg er daarom voor dat je de moestuin zo plaatst dat deze minimaal zes uur per dag zonlicht krijgt. Daarnaast hebben planten ook voldoende water nodig om te groeien. Te veel water is ook niet goed voor de planten, hierdoor kunnen er schimmels ontstaan of kunnen de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat je de planten niet laat uitdrogen, maar verdrink ze ook niet. Door regelmatig te checken hoe droog de aarde is kun je bepalen hoeveel water de planten nodig hebben.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in