Ramen en deuren

Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Auteur: Aliplast

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op letten ? 

Schuif- of hefschuifsysteem


Naast het traditionele schuifsysteem, kan je ook kiezen voor een hefschuifsysteem. Heel handig bij grotere of zwaardere ramen. Gesloten rust het raam op een rubberdichting. Deze zorgt namelijk voor een betere wind- en waterdichte afsluiting. Bij het openen komt het schuifraam lichtjes omhoog, zodat je deze met minder wrijving kan schuiven. 

Mono-, duo- of drierail schuifraam?


Kies voor een monorail indien je maar 1 verschuifbaar deel wil. Het vast deel is dan steeds even groot of groter dan het openschuivende deel. Een monorail schuifraam heeft maar één rail. Zo heb je een vast kader met een smal profiel en oogt je raam strak en minimalistisch. Dankzij het smalle profiel geniet je van een maximale lichtinval.

Bij een duorail heb je twee vleugels waarvan je er één of beiden kan laten schuiven. De identieke vleugels hebben hier dezelfde kaderbreedte. Dit geeft een meer symmetrisch uitzicht. Je schuifraam kan uit 2, 3 of 4 delen bestaan.

Kies voor een drierail als je een maximale doorgang naar buiten wil. Het schuifraam bestaat dan uit drie vleugels waarvan er twee volledig kunnen opgeschoven worden. Of zelfs uit 6 vleugels waar de middelste delen elk naar een andere kant schuiven.


Geen dorpel of overstap van binnen naar buiten


Kies je voor een vlakke dorpel, dan zit het kader van je schuifraam onderaan in de grond. Zo heb je geen overstap meer van binnen naar buiten. Ook voor minder mobiele mensen is dit veel makkelijker.

Inbraakbeveiliging


Er zijn verschillende opties om je schuifraam te beveiligen. Een uithefbeveiliging zorgt ervoor dat inbrekers de vleugel niet uit de rails kunnen tillen. Kies ook voor een meerpuntslot: de sluitpunten zijn verdeeld over de hele lengte van de deur. Deze worden bediend met een kruk of eventueel gesloten met een cilindersleutel. De Aliplast sloten zijn bovendien SKG goedgekeurd. 

Aluminium is bovendien een erg sterk en bijna onbreekbaar materiaal. Toch zorgde Aliplast ervoor om de veiligheid nog te verhogen. Onze schuiframen werden getest op inbraakwerendheid: Aliplast behaalde een RC2-attest en voldoet daardoor aan de Europese normen.  
 

Interesse in aluminium ramen en deuren?

Vind hier een Aliplast verdeler in je buurt

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in