Een tuinkantoor: wat mag dat kosten?
Een tuinkantoor biedt enkele interessante voordelen, zeker nu thuiswerken voor steeds meer mensen de realiteit is. Toch loopt het prijskaartje van zo'n tuinkantoor al snel op. Je kan ook niet zomaar een kantoor in de tuin zetten, want de medewerking van een architect is verplicht. En je betaalt ook 21% btw. Wel kan je zelf het een en ander doen om de kosten te drukken.
Prijs van het tuinkantoor
Een prefabpakket is goedkoper dan een tuinkantoor op maat, maar het laatste voldoet natuurlijk wel perfect aan je wensen. Ook de afmetingen en de materiaalkeuze beïnvloeden het prijskaartje. Een tuinkantoor op basis van tropisch hardhout zal bijvoorbeeld duurder zijn dan hetzelfde kantoor op basis van Europees eikenhout. Verder spelen de voorzieningen een rol. Het leggen van elektriciteit, verwarming en isolatiemateriaal zijn daar voorbeelden van. En ten slotte is de afwerking, zoals schilderwerken of zonwering, een kostenpost.
Voor de plaatsing van een prefabtuinkantoor liggen de startprijzen rond 10.000 euro. Je moet dan wel zelf de grondfundering voorzien en het tuinkantoor is dan nog niet aangesloten op de riolering of op het elektriciteitsnet. Dit is ook exclusief afwerking en voorzieningen. Inclusief de afwerking en bij het gebruik van basismaterialen betaal je al snel 25.000 euro voor een tuinkantoor van zo'n 30 m². Voor een afwerking met hoogstaande materialen en de nieuwste technieken kan het kostenplaatje dubbel zo hoog liggen. Uiteraard kan je wel besparen door een aantal werken zelf uit te voeren.
Vergunning en architect
In tegenstelling tot wat men al eens zegt, is het niet zomaar toegestaan om een tuinkantoor te plaatsen. Een kantoorfunctie is complementair aan wonen en voor dergelijke bijgebouwen geldt er dan ook een vergunningsplicht. Er moet een vergunning worden aangevraagd die aan de voorschriften voor ruimtelijke ordening voldoet en de medewerking van een architect is verplicht. De exacte kostprijs is afhankelijk van welke taken de architect uitvoert. Als je kiest voor maatwerk en de architect vanaf de beginfase betrekt, moet je rekenen op een ereloon van acht tot tien procent van het bouwbudget.
Interieur van het tuinkantoor
Wat heb je nodig voor de inrichting van je kantoor in de tuin? Wat schaf je allemaal aan? Het is zeker geen onterechte vraag. De meeste tuinkantoren hebben minstens een bureau, ergonomische meubelen, een leeshoekje met een zetel, een plant die de groene omgeving naar binnen trekt en ruimschoots voldoende opbergruimte. Een computer en een printer kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Daarbij is het wellicht handig als je vanop afstand kan printen, zodat je vanuit je living een printopdracht kan doorsturen zonder dat je helemaal door de tuin moet.
Hierdoor loopt de kostprijs voor het interieur al snel op tot 10.000 euro of meer, maar dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de meubelen en nog meer van de gewenste hardware. Het zal niet verbazen dat je ook flink onder dit bedrag kan zitten, maar dat de kwaliteit van de meubelen dan ook lager zal liggen. Anderzijds kan je ook kiezen voor dure designmeubelen, maar dat heeft niet altijd invloed op de bouwkwaliteit.
Beveiliging
Een tuinkantoor is een geliefkoosd doelwit voor inbrekers. De potentiële buit is uitnodigend, goed zichtbaar en men hoeft er de woning niet voor in. Zeker bij een vrijstaande woning is het een goed idee om extra beveiliging te voorzien. Voor een basispakket betaal je al snel zo'n 1.300 euro. Dit pakket bestaat dan uit een buitensirene, een bedieningspaneel, enkele bewegingsmelders, een rookdetector en openingsdetectoren. Voor een tuinkantoor zal zo'n basispakket meestal wel volstaan.
Btw
Bij de renovatie van een woning die ouder is dan tien jaar bedraagt het btw-tarief 6%. Dit geldt echter niet voor werken die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning, zoals het aanleggen van een sauna, zwembad of tuinkantoor. Hiervoor bedraagt het btw-tarief 21%. Dit drijft de prijs natuurlijk verder op. Voor een ondernemer valt de btw natuurlijk wel te recupereren.
Conclusie
Hoewel er op het internet prijzen circuleren van 10.000 tot 20.000 euro, gaat het altijd om prefabgebouwen zonder voorzieningen en aansluitingen. Dit is ook exclusief de afwerking. Vaak moet je ook zelf de grondfundering en de vergunningen regelen. Daarnaast is de inrichting van het tuinkantoor een kostenpost, zeker als je kwalitatieve meubels wil aanschaffen. Een kostenplaatje van 40.000 euro tot 60.000 euro is dan ook realistischer, zeker als je alles volgens het boekje wil doen. Al blijft het mogelijk om te besparen door het een en ander zelf te doen, zoals de schilderwerken en de voorbereidende werken. Voldoende offertes opvragen en vergelijken is hoe dan ook belangrijk, want de prijzen kunnen soms sterk verschillen.