Ramen en deuren

Hoe zit het met de thermische isolatie bij aluminium ramen?

Auteur: Aliplast

Ramen en deuren kiezen doe je niet zomaar. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden: onderhoud, kostprijs, esthetiek, … Maar hoe zit het met de isolatiewaarde? Aliplast, fabrikant van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s en terrasoverkappingen legt het duidelijk voor je uit. 

Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde 

De isolatiewaarde (U‑waarde) geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt W/m²K: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Bij een lage U‑waarde wordt er minder warmte doorgelaten. Dit is van toepassing op het profiel en het glas. 
Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden: 

  • de u-waarde van het glas (Ug) – g staat voor glass
  • de u-waarde van het profiel (Uf)  - f staat voor frame
  • de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas

De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

De U-waarde bij aluminium ramen 

Het profieltype dat je kiest, heeft een sterke invloed op de totale isolatiewaarde. In het verleden isoleerden aluminium ramen niet goed, maar dit is verleden tijd. De nieuwe generatie aluminium ramen hebben een thermische onderbreking, waardoor de isolatiewaarde aanzienlijk is toegenomen. De alu ramen van Aliplast hebben een thermische onderbreking, een met glasvezelversterkte kunststof, om de isolatiewaarde te verhogen. Bij aluminium ramen wordt ook gewerkt met verschillende ‘kamers’. De huidige aluminium ramen hebben doorgaans een uitstekende U‑waarde van 1,5 tot 0,8 W/m²K, afhankelijk van het type glas dat je kiest (dubbel of triple glas). 

Waarom nog kiezen voor aluminium ramen?

Aluminium ramen winnen meer en meer aan populariteit. Dit hoeft niet te verbazen: ze beantwoorden niet enkel aan de thermische normen, er zijn nog veel andere belangrijke voordelen. We zetten ze op een rijtje:

  • Heel onderhoudsvriendelijk 
  • Duurzaam: gaan tientallen jaren mee. Kunnen niet roesten, barsten of kromtrekken en zijn bijzonder kleurvast.
  • Beschikbaar in allerlei kleuren en tinten. Naar afwerking kun je kiezen voor mat, glanzend, structuurlak.
  • Aluminium is heel stevig, waardoor het bijzonder geschikt is voor grote raamoppervlaktes.
  • Ecologisch: aluminium is volledig recycleerbaar. Dit proces kan blijvend herhaald worden. Zo draag je ook je steentje bij aan een goed milieu.
  • Inbraakveilig: de stevigheid van het materiaal helpt tegen inbraak. Gecombineerd met inbraakwerend beslag heb je een heel veilige oplossing.

Interesse in aluminium ramen of deuren? Vind hier een Aliplast dealer in uw buurt voor advies op maat en een vrijblijvende prijsofferte.

Realisatie: Desender, Gistel  | Fotografie Nick Decombel

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in