Hoe zit het met de uitrol van de digitale meter?
Wie in de voorbije jaren zonnepanelen heeft laten installeren zal zijn elektriciteitsmeter goed kennen. Afhankelijk van de situatie zal u gebruik maken van een terugdraaiende teller of een digitale meter. Vanaf 2019 worden er enkel nog digitale meters geplaatst, maar hoe zit het dan met de woningen waarbij terugdraaiende tellers hoofdzakelijk gebruikt worden?
Wat is een digitale meter?
De nieuwe digitale meter heeft hetzelfde doel als de terugdraaiende teller, waarbij de elektriciteit of aardgas wordt opgemeten. Het klassieke systeem werd echter als oneerlijk vastgesteld omwille van de onjuiste situatie tussen woningen met zonnepanelen en woningen zonder. Gezinnen die zonnepanelen hadden laten installeren moesten enkel het verschil tussen afgenomen en opgewekte energie betalen, terwijl dat gezinnen zonder zonnepanelen zowel afgenomen als opgewekte energie dienden te betalen.
De nieuwe digitale meter legt zowel de productie als het verbruik van de elektriciteit vast. Deze manier zorgt ervoor dat er op een exacte manier kan berekend worden hoeveel elektriciteit er dankzij uw zonnepanelen verbruikt werd.
Werking van de digitale meter
Hoe werkt de digitale meter nu precies? In tegenstelling tot het mechanisch telwerk, waarbij de teller oploopt bij het verbruiken van meer elektriciteit en het terugdraait wanneer er meer energie wordt geproduceerd dan verbruikt, zorgt de nieuwe meter voor verandering. Ondanks dat de digitale meter hetzelfde doel heeft als de terugdraaiende teller, is er een groot verschil. Het apparaat beschikt over een ingebouwd communicatie-instrument waarbij de teller rechtstreeks uw meetgegevens naar het netbedrijf doorstuurt.
Op de nieuwe teller kan u ook zelf gegevens ontvangen waarbij er, onder andere, in detail uw verbruikgegevens worden weergegeven. De digitale meter beschikt ook over twee gebruikspoorten die gebruikt kunnen worden voor het installeren van slimme apps, thermostaten of andere toestellen waarbij u uw verbruik kunt controleren vanop afstand.
Einde enkelvoudige meter en prosumententarief
In het begin van dit jaar werd er officieel besloten om de enkelvoudige meter te verbieden voor woningen met zonnepanelen die gebruik maken van een digitale meter. Hiernaast komt er ook aan het prosumententarief een einde. Dit tarief werd in 2014 ingevoerd en had tot doel een aanvullend capaciteitstarief te zijn voor prosumenten met een terugdraaiende teller. Met het einde van het prosumententarief wordt uw factuur vanaf nu berekend omtrent uw werkelijk verbruik en zal uw digitale meter stoppen met het terugdraaien.
Wat betekent de digitale meter voor uw energiefactuur?
Het installeren van een digitale meter zorgt voor veel voordelen en dit zal ook op uw factuur van toepassing zijn. De nieuwe meter zorgt ervoor dat enkel het werkelijk verbruik wordt aangerekend.
Er zijn ook andere manieren waardoor uw energiefactuur zal dalen, namelijk wanneer u zelf meer verbruikt aan opgewekte energie of u het te veel aan geproduceerde energie terug verkoopt aan uw leverancier.
Uitrol digitale meter en de huidige situatie
Vanaf 2019 werd de uitrol voor digitale meters opgestart. Hierbij werd er besloten dat elke woning waarbij zonnepanelen worden geplaatst, ook een digitale meter zal komen. Deze uitrol gelde ook voor nieuwbouwwoningen, grondige renovaties en gebruikers van budgetmeters.
De Vlaamse regering heeft begin 2021 besloten dat de installatie van de digitale meter niet meer prioritair gebeurt bij woningen met zonnepanelen. Hierdoor krijgen 470 000 zonnepaneel eigenaars de tijd tot eind 2025 om aan de regering te laten weten of ze al dan niet een digitale meter willen plaatsen. De weigering zal geen gevolg hebben op de eigenaars van zonnepanelen en de woningen vallen dan officieel onder de gewone uitrol die loopt tot eind 2029.
Toch zijn er een aantal uitzonderingen. De regeling geldt niet voor eigenaars die in 2021 hun zonnepanelen laten plaatsen. Ook prosumenten die de laatste 15 jaar gebruik maakten van een terugdraaiende teller hebben geen recht op het uitstel.
Wie uitstel heeft gevraagd kan tot 31 december 2025 een compensatiepremie aanvragen. Hierna zal Fluvius vanaf 2025 tot 2029 de tijd hebben om de digitale meter te komen installeren.
Extra kosten verbonden aan digitale meter?
De extra kosten voor de digitale meter zullen afhankelijk zijn van uw situatie. De kosten van de digitale meters zijn, zoals bij de terugdraaiende tellers verwerkt in de nettarieven. Deze kosten worden verspreid onder alle netgebruikers. Bij een nieuwbouw of grondige renovatie betaalt u enkel de plaatsing en de indienststelling.