Ramen en deuren

Je oude deur opknappen in 6 stappen

Ben jij niet meer helemaal tevreden over jouw deuren? Dan zou je de makkelijke weg kunnen kiezen door de auto in te stappen naar de bouwmarkt. Op zoek naar nieuwe deuren! Je kunt er ook voor kiezen om je oude deuren op te knappen. Het opknappen van oude deuren bespaart een hoop kosten en het houdt jouw woning authentiek. Wij geven je een aantal tips over het opknappen van jouw oude deur.

Stap 1; de voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. Dat betekent een tripje naar de bouwmarkt voor een aantal benodigdheden. Denk aan afplaktape, ontvetter, schuurpapier, verf en verfbenodigdheden, vulmiddel en accessoires zoals een nieuwe deurklink waarmee je jouw nieuwe deur kunt opleuken.

Stap 2; ontvetten en vullen

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt de deur het beste uit de scharnieren halen, op deze manier kun je gemakkelijker bij alle hoekjes en randjes en hoef je niet bang te zijn dat je de vloer vies maakt. Zorg voor een stofvrije ruimte waar je aan de slag kunt met het opknappen van jouw oude deur. De eerste stap is het ontvetten van de deur. Op deze manier voorkom je dat je ‘oude’ vetten in het hout gaat schuren. Vervolgens kun je eventuele gaatjes opvullen met vulmiddel. Laat dit vulmiddel goed drogen totdat het helemaal uitgehard is.

Stap 3; schuren en ontvetten

Na het ontvetten is het belangrijk om de deur goed te schuren. Schuur de oude verflaag lichtjes op met schuurpapier. Wanneer de deur in zeer oude staat is met losse gebladderde verf is het belangrijk deze helemaal te verwijderen. Hoewel schuren niet het leukste klusje is, is het wel ontzettend belangrijk dat dit goed gebeurd. Anders kan het zijn dat de nieuwe laag verf niet goed hecht. Na het schuren kun je de deur nog een keer licht ontvetten

Stap 4; de grondverf

Vervolgens is het tijd voor een laag grondverf. Door eerst een laagje grondverf aan te brengen op de deur zorg je ervoor dat de verf zich beter hecht. Het aanbrengen van een grondlaag is vooral aan te raden wanneer je kiest voor een compleet andere kleur van de deur.

Stap 5; verven

Vervolgens is het tijd voor het echte werk! Het verven van de deur. Zorg ervoor dat je niet te lang wacht tussen het aanbrengen van de grondlaag en de verf. In de tussentijd kan er namelijk alweer stof of vuil op de deur terecht komen. Wanneer dit het geval is, is het aan te raden om de verf nog eens licht op te schuren. Let erop dat je tijdens het schilderen niet te hard drukt op te roller en maak strakke bewegingen van boven naar beneden. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden om de deur twee keer te verven.

Stap 6; de afwerking

Als allerlaatste is het tijd voor de afwerking. Maak de deur af met een mooie zwarte deurklink en hang de deur weer terug op zijn plek. De ruimte zal meteen een hele andere aanblik hebben met een gerenoveerde deur.

Een deur opknappen met folie

Misschien vind je het zelf opknappen van een deur veel te veel werk. En heb je hier geen tijd, of zin in. Tegenwoordig is er ook een nieuwe techniek die steeds populairder wordt. Dat is het bekleden van een deur met folie. Bij deze techniek wordt jouw deur gewrapt in een slijtvaste en duurzame folie. Op deze manier krijgt jouw deur een compleet andere look. Het voordeel van het opknappen van een oude deur met folie is dat het een stuk minder tijd kost. De deur kun je vervolgens nog afmaken met leuke accessoires zoals een nieuwe deurklink. De folie is in de meeste gevallen gemakkelijk schoon te houden wat het een onderhoudsvriendelijk product maakt.

Wat kost een deurrenovatie

Wat het opknappen van een oude deur precies kost is natuurlijk afhankelijk van het materiaal dat je aanschaft. Voor het renoveren van een deur kom je al snel op zo’n €40,- uit aan materiaal. Wil jij jouw deur wrappen? Dan betaal je zo’n €8 tot €10,- per vierkante meter folie. Wat een deurrenovatie jou gaat kosten is dus afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Wanneer jij kiest voor een nieuwe binnendeur loopt de prijs al snel op tot een paar honderd euro per deur.

Hoewel het renoveren van een deur dus een tijdrovend klusje is, behaal je hier wel het beste resultaat mee. Je behoudt de authenticiteit van jouw woning en het is ook nog eens ontzettend duurzaam.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in