Isoleren

Je spouwmuur isoleren met steenwol

Er zijn vele manieren om een spouwmuur te isoleren, isoleren met steenwol (ook wel rotswol genoemd) is daar één van. In dit artikel bespreken we wat steenwol isolatie is, wat steenwol isolatie kost en nog veel meer!

Wat is steenwol isolatie?

Steenwol is een veelzijdig en duurzaam isolatiemateriaal, het wordt gemaakt van diverse steensoorten zoals basalt en diabaas. Om van de minerale steenmassa een plaat te maken, wordt het eerst in grote ovens gesmolten bij een zeer hoge temperatuur van 1400°C. Nadien wordt de gesmolten massa met een spinner weggeslingerd, daardoor gaat de vloeibare massa stollen tot draden. Uiteindelijk worden deze vezels door middel van een bindmiddel hard gemaakt tot een plaat. Die platen worden vervolgens gebruikt om huizen te isoleren. Steenwol heeft een vrij goede isolatiewaarde met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Steenwol isolatie kan je dan ook overal terugvinden, van vloer- en dakisolatie tot spouwmuurisolatie.

Hoeveel kost steenwol isolatie?

Wanneer je steenwol wil gaan gebruiken, moet je rekenen op een kost van ongeveer € 8 per vierkante meter. Natuurlijk moet je ook denken aan de machinekosten, en indien je het niet zelf plaatst ook de arbeidskosten. De materiaalkosten zijn moeilijk in te schatten, aangezien het benodigde materiaal afhangt van de woning.

Toepassingen van steenwol

Met steenwol kan je niet alleen je spouwmuur isoleren; ook je dak, je vloer en je andere muren kan je isoleren met steenwol. De werkwijze voor het aanbrengen van de steenwolplaten verschilt wel bij de diverse toepassingen. Ook de prijs voor het laten zetten van de steenwolplaten kan verschillen bij de diverse toepassingen. Steenwol komt ook in verschillende vormen en uitvoeringen. Afhankelijk van de locatie die moet worden geïsoleerd kan je kiezen voor zachte vezels of voor harde steenwolplaten.

Voordelen van steenwol

Steenwol heeft heel wat voordelen, we hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

  • Brandveiligheid: steenwol is 100% brandveilig, aangezien het pas smelt bij een zeer hoge temperatuur van ongeveer 1400°C.
  • Flexibiliteit: hoewel glaswol flexibeler is, is het ook met steenwol mogelijk om de kleinste hoekjes te voorzien van isolatiemateriaal.
  • Milieuvriendelijkheid: steenwol scoort goed op het vlak van milieu, aangezien er tijdens de productie (bijna) geen schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Waterafstotend: met steenwol zal je ook niet snel te maken krijgen met vochtproblemen, steenwol is namelijk waterafstotend.
  • Duurzaamheid: steenwol gaat zo lang mee, dat je waarschijnlijk maar één keer in je hele leven zal moeten isoleren.
  • Geluidsdichtheid: steenwol is niet alleen een goede warmte isolator, het werkt namelijk ook goed als geluidsisolatie.

Nadelen van steenwol

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen verbonden aan steenwol isolatie. Steenwol isolatie kent namelijk ook een paar nadelen, ook deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Gevaar voor uitzakking: vochtige steenwol kan uitzakkingen veroorzaken in een isolatie. Het is daarom ook aan te raden om de plaatser alleen op een droge dag te laten komen. Heb je reeds vochtproblemen in huis? Dan laat je die liefst bekijken voor je gaat isoleren. Bovendien heb je met een goed geïsoleerd huis ook meer kans dat die vochtproblemen zich sneller ontwikkelen. Goede ventilatie of het probleem aanpakken bij de bron kan verdere last wel voorkomen.
  • Prijs: hoewel de prijs van steenwol meevalt, is steenwol toch ongeveer 10% duurder dan glaswol.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in