Maak je woning klaar voor de elektrische auto
Elektrisch rijden is de toekomst. Niet alleen onze manier van rijden zal veranderen, maar ook hoe we leven en wonen. Men verwacht zelfs dat een elektrische auto in de toekomst als thuisaccu zal fungeren, waardoor de auto nog meer in ons dagelijks leven wordt geïntegreerd. Eigen zonnepanelen, een laadpaal en een carport blijken meer dan ooit nuttig te zijn, hoewel de elektrische auto ook gewoon in de garage kan staan.
Investeren in een eigen laadpaal
Als je een elektrische auto hebt, doe je er goed aan om te investeren in een eigen laadpaal. Zo'n laadpaal wordt op een eigen stroomkring aangesloten, zonder kunstmatige stroombeperking. Hierdoor laadt de auto veel efficiënter op dan via het stopcontact. Je kan laadpalen ook naar je hand zetten en bijvoorbeeld bepalen dat ze enkel 's nachts opladen, waardoor je mogelijk profiteert van het nachttarief. Afhankelijk van het type laadpaal (monofasig of driefasig) kost zo'n laadpaal 1.000 tot 1.500 euro. Daarbovenop komen ook nog eens de installatie- en de keuringskosten.
Binnen of buiten parkeren maakt weinig uit
Bij de hedendaagse auto is het niet langer een must om overdekt te parkeren. De kwaliteit van de carrosserie is veel beter dan een halve eeuw geleden en roest is al langer niet meer de bepalende factor voor de levensduur van een wagen. De keuze voor onoverdekt of overdekt parkeren is dan ook vooral een luxe- en comfortoverweging. Bij elektrische auto's geldt net hetzelfde. Sommige mensen parkeren de elektrische auto liever buiten uit vrees voor een brand. Het klopt dat een elektrische auto vervelender brandt. De auto bevat namelijk meer kunststoffen en dit zorgt voor veel rookontwikkeling. Het blussen is door de zware accu's ook net iets complexer. Volgens een Duits onderzoek zorgt de elektrische auto echter niet voor extra brandgevaar. Voor de brandverzekering maakt het ook niet uit, hoewel je optioneel wel een auto aan de polis kan toevoegen. Maar dat is dan weer een persoonlijke keuze en is enkel interessant als je geen omniumverzekering hebt. Bij een nieuwe elektrische auto is een omniumverzekering eigenlijk altijd aan te raden.
Zonnecarport kan een interessante investering zijn
Een carport heeft zeker voordelen ten opzichte van de garage. Daarnaast kunnen er zonnepanelen op een carport worden geplaatst. De auto staat droog en je hebt rendement op de investering. De opgewekte stroom gebruik je namelijk om je elektrische auto op te laden. Je kan de zonnepanelen op een bestaande carport plaatsen, maar er bestaan ook zogenaamde zonnecarports of solarcarports. Hierbij zijn het de zonnepanelen die je auto drooghouden. Er kunnen een of twee oplaadstations worden voorzien, zodat de auto direct kan opladen. Onder andere Mounting Systems, een Duits bedrijf dat zonne-energie voor iedereen toegankelijk wil maken, biedt dergelijke zonnecarports aan en ze vinden vlotjes hun weg naar de Belgische installateurs.
Zo'n zonnecarport hoeft echter niet altijd de beste keuze te zijn. Veel is nu eenmaal afhankelijk van de oriëntatie en de hellingsgraad van het dak. Via de zonnekaart kan je zelf nagaan of een dak al dan niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De meeste installateurs voeren ook een gratis check voor je uit. Houd er ten slotte rekening mee dat een carport meetelt voor de maximale oppervlakte van 40 m² aan vergunningsvrije losstaande bijgebouwen in Vlaanderen. De gemiddelde carport is 18 m² en dan blijft er nog maar 22 m² over voor bijvoorbeeld het plaatsen van een tuinhuis.