Dakwerken

Nieuw dak: wat is mogelijk?

Heb jij last van steeds terugkomende problemen met je dak, ondanks alle reparaties? Dan is het tijd voor een nieuw dak. Vaak heeft dit te maken met dat de dakbedekking zijn maximale levensduur heeft bereikt. Het kan ook voorkomen dat de dakconstructie aan vervanging toe is. Ben je uitgekeken op de vorm van je dak? Ook dan is een nieuw dak een optie! In dit artikel lees je alle mogelijkheden die je hebt wanneer jij je dak gaat vervangen.

Nieuwe dakbedekking

Wanneer de dakbedekking op jouw dak de maximale levensduur heeft bereikt, moet de dakbedekking worden vervangen. Het kan ook voorkomen dat je dak zo beschadigd is, dat het vervangen van de dakbedekking goedkoper is als repareren. De dakbedekking op een plat dak is eerder aan vervanging toe, omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden. Wanneer jij je dakbedekking laat vervangen, heb je veel keuze uit verschillende soorten dakbedekking.

Voor een plat dak heb je keuze uit EPDM, bitumen, pvc en een groendak. De keuze voor dakbedekking voor een hellend dak is breder: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakpannen, leien, aluminium, zink, riet en koper.

De dakwerker verwijderd eerst de oude dakbedekking en begint dan met het plaatsen van nieuwe dakbedekking. De exacte werkwijze hangt af van het type dak en het soort dakbedekking. Ben je op zoek naar een dakwerker voor het plaatsen van een nieuw dak?Je vindt hier een dakwerker in je regio.

Nieuwe dakconstructie

Ga jij je woning groots verbouwen? Dan kun je kiezen voor een compleet nieuwe dakconstructie. Zo kun je van een hellend dak een plat dak laten maken en andersom. Een nieuwe dakconstructie kan ook nodig zijn na extreme lekkagen of ongedierte: het hout is dan zo aangetast dat de constructie is verzwakt. Een nieuwe dakconstructie is dan nodig om je woning veilig te houden.

Wanneer de dakconstructie wordt vervangen heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt namelijk nu de vorm van je dak wijzigen. Wanneer je de vorm van je dak gaat aanpassen, kan het zo zijn dat je een vergunning nodig hebt. Laat je goed informeren en regel de vergunning voordat de werkzaamheden beginnen.

Het vervangen van de dakconstructie is geen gemakkelijke klus. Als allereerst wordt de oude dakbedekking verwijderd. Vervolgens beginnen de dakwerkers met het vervangen van de dakconstructie. Dit duurt meerdere werkdagen. Tot slot wordt er nieuwe dakbedekking teruggeplaatst en wordt alles netjes afgewerkt.

Overzetdak laten plaatsen

Het laten plaatsen van een overzetdak is een alternatief voor het vervangen van de dakbedekking. De dakwerker plaatst een nieuw dak over de bestaande dakbedekking heen. Het voordeel hiervan is dat het plaatsen van een overzetdak makkelijker is dan het vervangen van de dakbedekking. Een overzet dak kan op 1 werkdag worden geplaatst.

Een ander groot voordeel van een overzetdak is dat deze verkrijgbaar zijn in veel verschillende soorten en maten. Het nadeel is dat deze niet voor ieder daktype geschikt is. Daarnaast is het laten plaatsen van een overzetdak enkel mogelijk wanneer de dakbedekking en constructie nog in goede staat zijn.

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden bij dakwerken. Ben je benieuwd welke werkzaamheden er op en aan het dak kunnen worden uitgevoerd? Neem een kijkje op de dakwerkengids.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in