Wat is duurzaam bouwen
Bouwen in de toekomst
Energie

Vier feiten en fabels over de prijs van een energieneutraal huis

Je wilt natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk betalen voor je energierekening. Hierdoor kun je het beste overstappen energie elk jaar uitvoeren. Dit zal er namelijk zeker voor zorgen dat je niet te veel geld gaat betalen aan je energieleverancier. Energie vergelijken moet natuurlijk ook gedaan worden om over te kunnen stappen. Toch is dit nog niet voor iedereen genoeg. Er zijn namelijk ook mensen die helemaal niets willen betalen voor hun energieverbruik. Dit is mogelijk! Je zult om dit doel te kunnen behalen zul je je huis energieneutraal moeten maken. Aardgas zul je dan niet meer gebruiken, alleen nog maar zonne-energie afkomstig van het dak van je huis. Hieronder vind je 2 feiten en 2 fabels over de prijs van een energieneutraal huis.

Feit 1: Geld lenen bij de overheid is voordelig

In principe kun je je huis al voor 35 duizend euro energieneutraal maken. Natuurlijk zul je dat waarschijnlijk niet zomaar even op kunnen hoesten, dat weet de overheid ook. Daarom worden er leningen aangeboden tegen bescheiden rentepercentages. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om maximaal 25 duizend euro te lenen. Hierbij zul je een rente van 2,6 procent hebben en een looptijd van tien jaar. Daarnaast zijn er ook gemeenten in ons buurland Nederland die een eigen duurzaamheidslening aanbieden. Hiermee kun je tot 25 duizend euro lenen met een rentepercentage van maar 1,6 procent en een looptijd van vijftien jaar. Ook in België vind je dergelijke leningen, zoals de Energielening.

Fabel 1: Een woning energieneutraal maken is duur

Ja en nee. 35 duizend euro is natuurlijk veel geld, maar als je het in verhouding bekijkt dan valt dit in principe best mee. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning op het moment al 35 duizend euro uitgeeft aan energie in 15 jaar tijd? Bovendien is de energierekening sinds 2000 gemiddeld met 4,2 procent per jaar toegenomen. De inflatie is juist maar met 2 procent per jaar gestegen gemiddeld. De kans is dus groot dat je meer dan 35 duizend euro kwijt bent als je niks laat doen aan je woning. De investering van een energieneutraal huis zal zich dus zeker terugbetalen. 

Feit 2: Sneller verkocht en meer waard

Het is de bedoeling dat nieuwbouwwoningen in de nabije toekomst verplicht energieneutraal moeten zijn. Dit zal hierdoor steeds meer de norm worden. Bovendien blijkt nu al dat huizen met een goed energielabel A sneller verkocht worden. Uit een onderzoek van TIAS blijkt namelijk dat woningen met energielabel A, wat zeer energiezuinig is, gemiddeld 70 dagen eerder een koper vinden dan andere huizen. Dit heeft een aantal redenen. Zo zullen de maandelijkse vaste lasten van zo’n huis lager zijn, terwijl de comfort ook een stuk hoger is. Ook toont het onderzoek aan dat mensen bereid zijn om meer te betalen voor een energieneutraal huis.

Fabel 2: Veel spaargeld nodig 

Daarnaast denkt men vaak dat je veel spaargeld nodig hebt om je woning energieneutraal te kunnen maken. Dit is niet helemaal het geval. Uiteraard kun je er wel voor kiezen om je gespaarde geld in te zetten voor dit doeleinde, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van leningen en subsidies. Deze kunnen dus onder meer geregeld worden bij de overheid en bij de gemeente. In principe kun je met dit geld tot wel 85 procent van de investering dekking om je huis energieneutraal te maken. Wel is het slim om een deel van je spaargeld in te zetten. Dit zal namelijk op het moment meer geld opleveren dan het houden van je geld op de bank vanwege de lage rente.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in