Terras & verhardingen
Tuinmeubelen

Wat is Bankirai olie hoe gebruik je het?

Bankirai is een duurzame en tropische hardhoutsoort welke veel wordt gebruikt. Het is afkomstig van de Shorea laevis boom, welke voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië. Deze bomen kunnen maximaal 60 meter hoog worden. Het hout wat men in Nederland gebruikt is voornamelijk afkomstig van de eilanden Sarawak en Sabah. Bankirai kent een lange levensduur en is dus heel erg duurzaam. Verder is het goed bestand tegen insecten en schimmels. We vertellen je in dit artikel meer over Bankirai olie en waarvoor je het allemaal kunt gebruiken.

Wat is Bankirai olie?

Bankirai olie is bestemd voor het behandelen van Bakirai hout, wat veel gebruikt wordt voor terrassen, vlonders, carports en schuttingen. De olie biedt bescherming tegen vergrijzing en dringt diep door in het hout. Verder accentueert het de houtnerf, wat een mooie uitstraling geeft.

Hoe gebruik je Bankirai olie?

Het aanbrengen van de olie heeft het doel om het hout te beschermen tegen rotten. Het indringen van water wordt voorkomen. Wel is het belangrijk om het hout eerst volledig te laten drogen voordat je de olie gaan aanbrengen. Je verbetert op deze manier de impregnatie van het hout en daarmee de uiteindelijke bescherming ervan. Als de olie te vroeg wordt aangebracht dan heeft deze niet de gelegenheid om goed genoeg in te trekken. Hierdoor zal er uiteindelijk een slechtere bescherming zijn. Daarnaast zal het nog in het hout achtergebleven water nog minder snel drogen. Als indicatie om te weten of het hout wel of niet droog is, is de vergrijzing. Zodra het hout begint met vergrijzen is het redelijk droog en kun je beginnen met de afwerking ervan. Om optimale bescherming te bieden kun je het hout het beste eerst voorzien van een laag impregneerolie.

We delen graag een simpel stappenplan met je over hoe je de olie aan moet brengen:

  • Breng de olie (dun) aan met een kwast, roller of een doek
  • Laat het een half uur intrekken.
  • Neem het oppervlak af met een schone, droge doek (laat de doeken uiteindelijk uitgespreid drogen om broei te voorkomen

Bankirai schoonmaken

Als het tijd voor het schoonmaken van Bankirai dan is het goed om je daar eerst een goed over in te lezen. Het kan namelijk een tijdrovende en vervelende klus zijn als je niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Als je het niet netjes bijhoudt zal alles grijs en/of groen gaan verkleuren en dat ziet er natuurlijk niet heel erg mooi uit. Net als alle andere houtsoorten wordt ook Bankirai grijs als het kale hout in contact komt met de zon.

Bankirai: niet vergrijsd, wel groen of vuil

Als de Bankirai niet echt is vergrijsd maar wel groen of vuil is geworden dan kun je dit gemakkelijk schoonmaken met een sopje van Lijnoliezeep. Gebruik 1 á 2 dopjes en gooi dit in een emmer met lekker warm water. Breng alles aan op het oppervlak en laat het een poosje inweken. Hierna kun je indien nodig het oppervlak met een harde borstel schoonmaken om het vuil los te weken. Spoel alles na met schoon water en laat het vervolgens drogen.

Bankirai schoonmaken dat is vergrijsd

Als het hout is vergrijsd dan maak je het hout eerst schoon met Lijnoliezeep (volgens de omschrijving hierboven). Hierna behandel je het oppervlak met een oplossing van oxaalzuur (let goed op: werk veilig en zorg ervoor dat er geen ongeconcentreerde oplossingen in de tuin terecht komen – slecht voor de planten) om de kleur zoveel mogelijk te herstellen. Is het hout nog niet heel sterk vergrijsd dan zal de oorspronkelijke vaak in z’n geheel terugkomen. Is het hout sterker vergrijsd dan moet de behandeling vaker worden gedaan. Is het effect uiteindelijk naar wens of is er geen verbetering meer zichtbaar dan spoel je het oppervlak met schoon water en laat je het vervolgens goed drogen.

Afwerken na schoonmaken

Omdat de afwerking van de olie vooral in het hout zit is de toplaag van de olie relatief dun en wordt dus ook relatief snel afgebroken. De beschermende werking voor het hout gaat niet verloren. Indien je het hout zo nieuw mogelijk wilt houden is het belangrijk om de toplaag van olie regelmatig aan te vullen. Gemiddeld moet je dit 1 tot 2 keer per jaar doen. Als de oorspronkelijke bescherming op de juiste manier is aangebracht bestaat het onderhoud alleen uit alles schoonmaken met Lijnoliezeep en alles vervolgens afnemen met een in Bankirai olie gedrenkte doek. Doordat de olie in het hout dringt wordt het hout altijd donkerder/warmer van kleur. Dit kleurverschil hangt af van het absorberend vermogen van het betreffende stuk hout. Je kunt een redelijke indicatie krijgen als je het hout even goed nat maakt met water.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in