Tuinmeubelen

Wicker tuinmeubelen

Wicker tuinmeubelen zijn al jarenlang erg populair en dat is niet voor niets! Wicker kent vele voordelen en is in meerdere soorten verkrijgbaar. Wicker bestaat uit gevlochten kunststofvezels en wordt gebruikt voor onder andere tuinstoelen, loungesets, tuintafels, tuintafel lounge en ligbedden. Wicker wordt met de hand gevlochten en daardoor is ieder tuinmeubel uniek. Het heeft de looks van rotan, maar is sterker, duurzamer en meer onderhoudsarm. Het materiaal vergaat niet en kan volledig worden gerecycled.

Tuinmeubelen van wicker worden door diverse tuinmeubelmerken aangeboden. Per merk is duidelijk verschil merkbaar in kwaliteit en prijs. Wicker van betere kwaliteit is beter bestand tegen Uv-straling, beter weerbestendig en meer kleurvast. Het bestaat meestal uit HDPE en is voorzien van een UV beschermende filter. Wicker tuinmeubelen van 4 Seasons Outdoor, Taste 4SO, Sivara en Novara zijn van uitstekende kwaliteit. Een goedkope wicker loungeset is meer gevoelig voor verkleuring en het breken van draden dan een duurdere loungeset van een gerenommeerd merk. Bij goedkopere wicker meubelen wordt vaker PVC gebruikt.

Welke soorten wicker bestaan er?

Plat wicker

Wicker vlechtwerk is verkrijgbaar in verschillende soorten. De goedkoopste wickersoort is het zogenaamde platte wicker. Deze soort lijkt meer op strookjes dan op draad en bestaat meestal uit PVC. Omdat plat wicker makkelijker te vlechten is zijn tuinmeubelen hiervan meestal een stuk goedkoper. Dit is vaak ook van mindere kwaliteit en gaat hierdoor ook minder lang mee.

Halfrond wicker

Halfrond wicker vlechtwerk bestaat uit halfronde vlechtdraden. De platte zijde van het vlechtdraad wordt met de hand naar het frame gevlochten, waardoor het halfronde draad aan de buitenzijde zichtbaar is. Halfrond wicker is van goede kwaliteit en gaat daarom lang mee.

Rond wicker

Rond wicker vlechtwerk is het beste soort. De vlechtdraden zijn volledig rond en daardoor ook sterker. Rond wicker is echter moeilijker te vlechten, waardoor er meer tijd in de productie gaat zitten. Doordat er meer materiaal wordt gebruikt in rond vlechtwerk en het vlechten meer tijd kost, is dit vaak duurder.

Voordelen wicker tuinmeubelen:

  • Wicker vergaat niet
  • Het materiaal is sterk
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Eenvoudig te reinigen
  • In vele kleuren verkrijgbaar
  • Je tuinmeubelen kunnen het gehele jaar buiten staan

Nadelen wicker tuinmeubelen:

  • Wicker kan poreus worden
  • Er bestaat een kans op verkleuring

Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Zoals eerder genoemd vergt wicker weinig onderhoud. Het kan eenvoudig worden schoongemaakt met een zachte borstel, lauwwarm water en een beetje groene zeep. Ook is het mogelijk om speciale wicker reinigers te gebruiken. Naast deze reinigers zijn er ook protectors voor te koop. Deze houden het wicker soepel en geven het materiaal een extra beschermlaag, zodat verkleuring nog minder kans krijgt.

Wicker tuinmeubelen kunnen het gehele jaar buiten blijven staan. Het gebruik van een tuinmeubelhoes wordt afgeraden, omdat zo’n hoes juist voor condens en schimmelvorming kan zorgen. Bijpassende lounge- en tuinkussens kunnen na gebruik het beste binnen worden opgeborgen om een langere levensduur te behouden.

Tijdens de winterperiode kan de temperatuur flink dalen. Wicker bestaat uit kunststofvezels en deze bevatten weekmakers. De weekmakers kunnen bij lage temperaturen verharden, waardoor er een kans is dat het materiaal breekt bij gebruik. Ga bij vorst nooit zomaar op de tuinmeubelen zitten. Wil je de tuinmeubelen binnen gebruiken terwijl deze zijn blootgesteld aan een lage temperatuur? Laat de meubelen dan eerst een aantal uur binnen acclimatiseren. De weekmakers worden dan weer zachter en kunnen vervolgens veilig worden gebruikt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in