Tuintips

Zo maak jij je tuin lenteklaar

Wanneer de lente aanbreekt, begint het bij veel mensen weer te kriebelen. Herken je dit? Met het eerste fluiten van de vogeltjes beginnen je vingers te jeuken om een grote lenteschoonmaak te houden die je huis weer helemaal proper maakt en opfrist. En ook je tuin is gebaat bij zo’n schoonmaakbeurt op maat. Om je tuin mooi en gezond te houden, is het belangrijk om zorgzaam met je gazon, struiken en je planten om te gaan. Hier lees je wat je kunt doen om je tuin helemaal lenteklaar te maken.

Grote en kleine zaagwerken

Wanneer je bomen hebt, kan het soms nodig zijn om ze om te zagen. De stam kun je nadien in kleinere blokken zagen zodat je ze voor je kachel, open haard of louter decoratief kunt gebruiken. Om dit te kunnen doen heb je een kettingzaag nodig. Kettingzagen bestaan in allerlei soorten en maten. Dat wil zeggen dat je zowel als professional als wanneer je als doe-het-zelver aan de slag gaat, zeker een kettingzaag zult vinden die bij jou en de klusjes die je wil doen, past. Een van de grote verschillen tussen kettingzagen is de manier waarop ze aangedreven worden. Een kettingzaag kan werken op elektriciteit, benzine of met een batterij. Bovendien verschilt ook de werkbreedte van kettingzaag tot kettingzaag. Wanneer je van plan bent om een kettingzaag aan te kopen, is het dan ook belangrijk om je te laten informeren door een professional of neem ook zeker eens een kijkje in een speciaalzaak. Zo kun je de verschillende soorten kettingzagen met elkaar vergelijken en voelen welke het beste in je hand ligt. Nog een interessante investering is de Stiga hakselaar, waarin je de houtblokken die je gezaagd hebt nog fijner kan verhakselen.

Laat het gras maar groeien

Niet alleen je bomen, maar ook je gazon bepaalt voor een heel groot stuk hoe je tuin eruitziet. Daarom is het ook belangrijk om voldoende aandacht aan je gras te besteden. Wanneer je een grasveld wil inzaaien of een moestuin wil aanleggen, kun je het best eerst je grond frezen. Dat wil zeggen dat je de ondergrond machinaal gaat bewerken, zodat je zaaiwerk of de aanplantingen die je in je moestuin doet, volledig tot hun recht kunnen komen. Frezen doe je met behulp van een grondfrees. Net als bij het meeste tuinmateriaal, bestaan grondfrezen ook in allerlei soorten, maten en merken. Je zet je frees in gang met een benzine-aandrijving. En ook bij frezen zijn er verschillende werkbreedtes mogelijk. Daarom trek je ook voor een grondfrees best naar een speciaalzaak. Je kunt er advies inwinnen, prijzen en soorten vergelijken en aanvoelen welke frees het best bij jou past.

Door het bos de bomen zien

Vertrek je liefst enigszins voorbereid naar een speciaalzaak? Neem dan eerst al eens een kijkje op hun website. Zo zie je welke toestellen er in hun gamma aanwezig zijn en kun je alvast vergelijken op merk, aandrijving en prijs. Vragen die je later nog hebt, kun je dan in de winkel stellen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in