Energie
Milieu

Zo worden batterijen gerecycled

Gebruikte batterijen horen niet thuis in je huisvuilzak. Ze worden via allerlei kanalen ingezameld zoals in scholen, verenigingen en in zowel publieke als private instellingen. Niet iedereen mag zomaar gebruikte batterijen inzamelen en- of recycleren. Alleen geregistreerde inzamelaars halen regelmatig deze gebruikte batterijen en accu's op. Daarna worden ze gesorteerd om vervolgens alle materialen en metalen afkomstig uit deze batterijen door een geregistreerd bedrijf te worden gerecycled.

Soorten batterijen: Alkaline en zinkkool

Er bestaan meerdere soorten batterijen, elk met een aangepast recyclageproces. Zo worden uit alkaline en zinkkool batterijen naast zink ook heel wat ijzer, mangaan en zelfs verschillende soorten plastiek gerecycled. Al deze grondstoffen krijgen na hun recyclage een tweede leven in diverse afgewerkte producten zoals:  

  • IJzer wordt gebruikt in de meest uiteenlopende toepassingen.
  • Zink is een belangrijk bestanddeel van daken, ramen en deuren, buizen en afsluitingen.
  • Scheikundige producten worden gegalvaniseerd voor allerlei industriële toepassingen.  

Nikkel metaalhydride

Je herkent deze batterijen aan de code NiMH. Bij de recyclage van deze batterijen wordt vooral ijzer, nikkel en kobalt gerecycleerd en hergebruikt. Deze batterijen dien je niet altijd aan de lader te leggen, dat is slecht voor de levensduur van de batterij. En begint het duurzaam omgaan met batterijen niet met een langere levensduur van je accu of batterij? Het is belangrijk om je batterij bijvoorbeeld niet helemaal leeg te laten lopen, leg hem liever eerder aan de lader. De laatste procenten duren het langst, dus het is beter voor je energieverbruik om hem niet tot de volle 100% op te laden. Voorkom het gebruik van een snellader, hier gaat een accu of batterij minder lang door mee. En daarnaast is de opslag belangrijk. Een accu van een auto bijvoorbeeld is in de winter sneller leeg dan in de zomer.  

Lithium batterijen

Deze herlaadbare batterijen worden vooral gebruikt in vele draagbare toestellen. Jaarlijks worden er nieuwe soorten herlaadbare lithium batterijen ontwikkelt, zodat de recyclagetechnieken regelmatig moeten aangepast worden. Eerst worden het aanwezige water, organische fracties en solventen verwijderd. Daarna worden de materialen vermalen en gezeefd. Daarbij wordt vooral koolstof, grafiet, ijzer, staal, oxiden en hydroxiden teruggewonnen. De ijzerhoudende metalen worden gescheiden van de oxiden en hydroxiden zoals koper, kobalt, aluminium en lithium. De gerecupereerde metalen worden hergebruikt als grondstoffen in meerdere industrieën.  

Inzameling en recyclage van batterijen van huishoudelijk gebruik

Gebruikte batterijen en accu's breng je naar een van de vele inzamelpunten. Alle winkeliers die batterijen en accu's verkopen zoals supermarkten, juweliers, fotozaken, doe-het-zelf-, speelgoed- en elektrowinkels en apothekers zijn verplicht om afgedankte batterijen gratis aan te nemen. Met je gebruikte batterijen kun je ook altijd terecht bij het recyclagepark van je gemeente. Recyclen van je batterijen is nuttig en noodzakelijk. Je voorkomt hiermee dat schadelijk afval in het milieu terecht komt en je draagt bij aan een duurzame samenleving. Nu inmiddels veel producten gebruik maken van accu's is het goed om na te denken over de recycling ervan. Ook batterijen waar je minder snel aan denkt, zoals de accu van je telefoon of elektrische fiets, zal op den duur gerecycled moeten worden. Dus ook al heb je een emotionele band met je oude Nokia telefoon, uiteindelijk is het beter om de batterij en andere grondstoffen te recyclen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in