Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

Derbipure is het eerste plantaardig dakmembraan ter wereld

Met het plantaardig, wit dakmembraan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingsmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze roofing.


Derbipure, op basis van plantaardige oliën en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend. Hans Aerts, R&D Manager: “Het plantaardig dakmembraan past binnen onze ‘greennovation’-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten.”

De visie van Lieten

Om Derbipure te lanceren, organiseerde Derbigum een groots evenement in het Domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw.
Viceminister-president Ingrid Lieten: “De bouwsector staat voor een enorme uitdaging om te werken aan een groene toekomst. Duurzaamheid wordt belangrijker en belangrijker, en hiervoor moet volop ingezet worden op innovatie. De Vlaamse Confederatie Bouw maakte deze ochtend bekend dat er 70.000 nieuwe jobs kunnen bijkomen in de bouwsector door volop in te zetten op innovatie. Derbipure is dus een prachtig voorbeeld van een innovatie die gericht is op duurzaamheid. Ik sta vooral achter het principe van cradle-to-cradle. Daarbij zorgen producenten ervoor dat hun producten volledig herbruikt kunnen worden waardoor nutteloos afval vermeden wordt. Ik feliciteer Derbigum met hun wereldprimeur en roep hierbij de hele bouwsector op om werk te maken van de cradle-to-cradle principes. Zo creëren we duizenden jobs en verminderen we de afvalberg.”

In de sector staat Derbigum al langer bekend als ecopionier. Vorig jaar introduceerde het bedrijf het NT-productengamma, waarbij solventen en vluchtige organische stoffen vervangen werden door plantaardige oliën en waarbij gerecycleerd bitumen gebruikt werd als grondstof. Vandaag zet de onderneming een revolutionaire stap verder met het eerste plantaardig dakmembraan wereldwijd. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de Cradle to Cradle®-certificering behandelt voor het plantaardig dakmembraan.

Met zijn ecologische samenstelling – o.a. plantaardige oliën en dennenharsen – biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt. Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financiële steun van de Waalse Regio voor het membraan en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten.

Toekomstgerichte oplossing

Op termijn wil Derbigum het Derbipure-assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: “Met dit project hebben we de eerste stap richting afbouw van bitumen gezet. Bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven. Uiteraard blijft ons bestaande assortiment dakbedekking nog bestaan, maar we blijven investeren in deze technologie en in onze ‘greennovation’-strategie.”
Hoewel de prijs per m2 Derbipure hoger ligt dan het bestaande product Derbibrite NT, vreest Derbigum niet om Derbipure op de markt te brengen. “Het is niet de bedoeling om onze eigen producten buitenspel te zetten, wel om te zorgen voor toekomstige alternatieven. De vraag naar plantaardige membranen is er en zal in de toekomst alleen maar groeien. Derbigum gaat de toekomst met een groen gevoel tegemoet.”

Meer info: Derbigum

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in