Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Isolatiematerialen uit reststoffen

In de reeks isolatiematerialen zijn we toegekomen aan het tweede deel. We delen ze in op basis van de herkomst. Er zijn isolatiematerialen op basis van petroleumderivaten, steenachtige materialen, reststoffen en nagroeibare grondstoffen. Hieronder overlopen we de mogelijke isolaties op basis van reststoffen. Deze isolatiesoorten hergebruiken producten in een tweede of derde leven.

De meest bekende en toegepaste onder de reststoffen zijn de papiervlokken ook wel cellulose genoemd.

Papiervlokken of cellulose

Papiervlokken worden gemaakt uit gerecycleerd papier. Het papier wordt “gewassen” zodat het grootste deel van de inkt er uit is en dan versnipperd. Op de markt is cellulose in twee vormen aanwezig.

  • De celluloseplaten worden gebonden met lignine en hars, die uit de productie zelf komt.
  • De tweede vorm is in losse vlokken. Borax en boorzouten worden toegevoegd om het isolatiemateriaal brand- en schimmelwerend te maken. Soms worden hiervoor ook andere vrij onschuldige stoffen gebruikt.

De cellulosevlokken worden met behulp van inblaasmachines in de te isoleren compartimenten geblazen. De erkende plaatser weet op basis van de hoeveelheid en de druk of de isolatievakken volledig opgevuld zijn. De dichtheid bedraagt ongeveer 50 kg/m³ waardoor je als klant de zekerheid hebt dat deze isolatie niet meer gaat uitzakken. Het werken met vlokken is een goedkope manier van isoleren in grote compartimenten, bovendien heb je ook nog eens de zekerheid dat alle holtes geïsoleerd zijn, indien deze vakken grillige vormen vertonen.

Voordelen cellulose als isolatiemateriaal

Bovendien heeft cellulose nog andere interessante eigenschappen. Door de grotere massa is er een goede geluidsdemping en een beter warmteaccumulerend vermogen. Zoals omschreven in het tweede hoofdstuk, stijgt het zomercomfort aanzienlijk ten aanzien van de traditionele dakisolaties en is er minder oververhitting op zolders in de zomer. Tenslotte is de cellulose dampopen en vochtregulerend. Deze kan tot 20% van zijn massa opnemen zonder dat het isolerend vermogen in gedrang komt.

Textielisolatie (katoen)

Gebruikte kleding is een tweede bron van reststoffen om isolatie te maken. Een eerste mogelijkheid is losse kledingstukken in de vakken te stoppen, maar daar heb je minder garanties over dichtheden en een continue isolatie.

De kledij kan evenwel gesorteerd worden en de katoenfractie vervezeld na het verwijderen van knopen, ritsen en andere accessoires. Dan worden de textielvezels gemengd met een bindende vezel en verwarmd, waarna het eindproduct in rollen en platen transportklaar gemaakt wordt.

Deze soepele isolatiematten kunnen de traditionele matten vervangen. Deze matten hebben ook betere akoestische prestaties en zorgen voor zomercomfort. Katoen is vochtregulerend en kan tot 25% van zijn massa opnemen zonder het isolerend vermogen in het gedrang te brengen.

De vlokken kun je los aanwenden voor het opblazen op open zolderingen.

Hout

De houtindustrie verwerkt tal van houtachtige restproducten in houtvezelisolatie. In het vorige hoofdstuk Nagroeibare isolatiematerialen vind je deze isolaties in detail behandeld.

Geblazen glas

Tenslotte kan oud glas ook nog verwerkt worden in isolatie. Traditioneel gebeurt dit in de glaswol (70% glasafval) en in de schuimglas (50% glasafval) producten. Deze isolaties behandelen we in het volgend hoofdstuk, behalve de geblazen glaskorrels. Deze bestaan uit 100% oud glas.

Na sortering wordt het glas vermalen tot stukjes van 1cm groot. Dit glasmeel wordt met toevoeging van een aantal minerale activators in een oven van 900° gebracht. Hierdoor schuimt het en versinterd het. Door de plotse afkoeling ontstaan dan brokken van 3 à 4cm groot. Het zijn deze die als een vorm van een steenslag gebruikt worden. De grootste toepassing is onder bodemplaten omdat het materiaal zeer drukvast is, niet rot, niet krimpt, drainerend werkt, licht is en tenslotte ook isoleert.


Bronnen: Dämmstoffe, Detail Praxis, websites van verschillende leveranciers, Vibe


Auteur: Bruno Deraedt - IADB – Ingenieurs & Architecten voor Duurzaam Bouwen - november 2011
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in