Bouwprojecten

Voormalig Sint-Pietersgasthuis krijgt nieuwe invulling

Auteur: Bereal

De werken aan het voormalige Sint-Pietersgasthuis op de Hertogensite in Leuven zijn volop aan de gang. Het gasthuis wordt gerestaureerd en omgetoverd tot een uitbreiding van het Martin’s Klooster Hotel, dat zo’n 30 meter verderop staat. Er komen 32 kamers, vergaderlokalen en een restaurant bij. “Bij de restauratie behouden we maximaal de historische en architecturale waarde van het gebouw en laten we oud en nieuw zo harmonieus mogelijk in elkaar over gaan”, zegt Erik Van Hoof, CEO van vastgoedontwikkelaar Resiterra. De eerste gasten zullen vanaf 2025 in het nieuwe deel van het hotel kunnen verblijven. “Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Benedenstad en de Hertogensite in het bijzonder. Bovendien zet de hedendaagse herbestemming van dit erfgoedpand Leuven als congresstad nog meer op de kaart”, aldus Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed.

Het historisch centrum van Leuven is de laatste jaren sterk hertekend met de ontwikkeling van de Hertogensite. Drie jaar nadat de eerste inwoners hun intrek namen in de nieuwe appartementen langs het voormalige Sint-Pietersziekenhuis, is nu het Sint-Pietersgasthuis aan de beurt voor een grondige facelift. Het neoclassicistische gebouw werd in de 19e eeuw ontworpen door architect Alexander Van Arenbergh en was een uitbreiding van het Sint-Elisabethgasthuis, waarvan vandaag enkel de Romaanse Poort bewaard is gebleven.

Erfgoedkundig ensemble ​

De herbestemming van het historische Sint-Pietersgasthuis is een belangrijke mijlpaal voor het onroerend erfgoed op de site en bij uitbreiding voor de ganse Benedenstad.

“Verschillende elementen op deze site werden al gerestaureerd, zoals een restant van de 12e-eeuwse stadsomwalling, de Biesttoren, de Minderbroederstoren, het erfgoedpand de Blauwen Oijvaert en de oude stadsschool die nu cohousing BotaniCo heet. Straks volgen ook nog het oude Instituut Maisin, de voormalige vleugel van de materniteit en het Eerste Anatomische Theater. Naast nieuwbouw, ontstaat hier dus een fraai opgefrist erfgoedkundig ensemble.” Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed.
“Het gasthuis is een deel van een gebouwencomplex uit de 19de en 20ste eeuw. Door zijn historische en architecturale waarde is het als bouwkundig erfgoed bestempeld. We willen het rijke erfgoed van Leuven ondersteunen door de voormalige vleugel van het gasthuis te behouden en er een nieuwe invulling aan te geven, met respect voor de erfgoedwaarde. Op die manier willen we bijdragen aan de stad en de geschiedenis van alle Leuvenaars.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra

Toeristische ontsluiting

Bij de restauratie van het Sint-Pietersgasthuis ligt de focus op de stijl van Martin’s hotels, waar steeds gezocht wordt naar een balans tussen oud en nieuw. Zo zal architect Jan Mannaerts van 360 Architecten erop toezien dat de overgebleven zuidgevel verwijst naar het ziekenhuisverleden. Het gasthuis wordt een uitbreiding van het reeds bestaande Martin’s Klooster Hotel. Dat pronkt op Tripadvisor op de eerste plaats van viersterrenhotels in Leuven. Martin’s hotelketen gaat terug tot 1909, toen een 23-jarige bierbrouwer voet aan wal zette in Antwerpen.

“Het huidige Martin’s Klooster Hotel heeft 103 kamers en daar komen er nu met de uitbreiding naar het voormalige Sint-Pietersgasthuis nog eens 32 bij. Dit project past volledig in ons Martin’s Hotels DNA. Het is namelijk, sinds de oprichting in 1980, één van onze waarden om erfgoed te bewaren. Om unieke erfgoedsites te verbouwen tot een hotel, hebben wij trouwens de collectie ‘Heritage’ gecreëerd die intussen 6 van de 12 hotel omvat. We zien het als ons ‘signature concept’. Ook het Martin’s Klooster behoort hier sinds 2003 toe.” John Martin, CEO Martin’s Hotels

In het nieuwe deel van het hotel komen naast de 32 kamers ook vergaderlokalen (waaronder een plenaire vergaderzaal in de voormalige kapel), een wijnkelder voor tastings én een restaurant met terras. Bovendien wordt de originele ijskelder, die zichtbaar zal zijn, behouden en hersteld. Er is in Leuven vraag naar meer hotels in het viersterrensegment. Dankzij deze uitbreiding krijgt de stad meer capaciteit voor business- en weekendtoeristen en mikt de hotelketen, die tot op vandaag nog steeds familiaal en onafhankelijk is, zelfs op een viersterren superior.

Focus op duurzaamheid

Net zoals het overgrote deel van de gebouwen op de Hertogensite wordt het gasthuis aangesloten op het geothermisch net.

“Het pand wordt energiezuinig gekoeld in de zomer en verwarmd in de winter door middel van een BEO-veld, waarbij tot 150 meter diep in de aarde geboord wordt. Omdat de site autoluw is, kunnen toekomstige klanten van het hotel op het Sint-Jacobsplein parkeren.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra
“CO2-neutrale restauratiewerken passen helemaal in onze visie rond duurzame stadsontwikkeling. Ook krijgt de site meer ademruimte via een park, pleintjes, nieuwe doorsteken en opengelegde Dijlearmen, zoals de Aa. Kortom, verschillende beleidspunten komen hier samen, van erfgoed en architectuur, tot blauwgroene aders en duurzaamheid. Gelegen in het groen, naast de toekomstige Podiumkunstensite, zal het hotel bovendien de toeristische aantrekkingskracht van onze stad nog vergroten.” Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed

Midden 2025 kunnen de deuren van het vernieuwde hotel openen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in