Renoveren
Bouwprojecten

Historische Villa Holganza wordt in ere hersteld

Auteur: Bereal

Villa Holganza, de statige witte villa langs de Kapellensteenweg in Kalmthout, krijgt een nieuwe invulling. Niet enkel de 19e eeuwse villa en het bijhorende koetshuis krijgen hun pracht en praal terug, ook het achterliggend park profiteert mee van de vernieuwing. Projectontwikkelaar Wannes Kuyps plant er 14 duurzame, modulaire én volledig afgewerkte appartementen, ingebed in de groene omgeving. Het bijhorende park van 3 hectare wordt uitgebreid naar 5 hectare en krijgt een semipublieke invulling. “Een woning die ooit van één familie was, wordt nu een thuis voor meerdere Kalmthoutenaren”, vertelt de ondernemer trots.

Een statige karakteristieke villa in een groen park langs de Kapellesteenweg, dat is wat Villa Holganza ooit was. Maar vandaag is niet veel van die charme terug te vinden. Toch verraden de dakkapellen en de kleine ornamenten in de gevel de grandeur die de villa ooit moet hebben gehad. De woning werd gebouwd in 1872 door Wilhelm Bertrand, een koopman uit het Duitse Rothenburg maar kreeg vooral in het Interbellum - in de jaren 20 van de vorige eeuw - zijn grandeur. Nadien onderging Villa Holganza - de laatste decennia bekend als 'villa Standaert' - meerdere verbouwings- en renovatiewerken waardoor het originele uitzicht verloren ging. Het karakteristieke pand wordt nu in een nieuw jasje gestoken.

In ere herstellen 

De Kalmthoutse ondernemer reed de voorbije 20 jaar regelmatig langs de witte villa aan de Kapellensteenweg. En elke keer opnieuw kregen de plannen meer en meer vorm in zijn hoofd. Hij kocht het pand met als enige doel: de site terug in ere herstellen. Voor het eerst licht de ontwikkelaar een tipje van de sluier. Daarbij focust het project zich niet enkel op de villa, maar ook het prachtige park. Het park van 3 hectare wordt samengevoegd met het achterliggende stuk groen. Zo wordt het nieuwe park één geheel van maar liefst 5 hectare waardoor het zijn uitstraling van voordien terugkrijgt. Daarvoor werkt Kuyps samen met een team van erfgoedspecialisten en landschapsarchitecten. 

“Ik ben al jaren verliefd op Villa Holganza: het statige gebouw, het charmante koetshuis en het aansluitende park vormen een mooi geheel. Als lokale ondernemer wil ik het pand opnieuw het uiterlijk geven dat het verdient waardoor ook de hele omgeving rond Villa Holganza een mooier uitzicht krijgt. Villa Holganza wordt straks weer een site waar we fier op kunnen zijn. Ik kijk er naar uit om er ook zelf mijn kantoor te huisvesten.”  Wannes Kuyps, ondernemer 

Future Proof 

De herontwikkeling zelf - een investering van om en bij de 7 miljoen euro – is echter een huzarenstukje. Op de site komen 14 nieuwbouwappartementen, die tussen 75 en 150m² groot zijn, en een ondergrondse parking, met een ruime autolift. Het project – dat op de tekentafel ligt van het Kalmthoutse architectenbureau StudioNOORD - focust zich op samenwonen. Zo zal het gebouw bestaan uit een mix van verschillende wooneenheden: kleinere vertrekken voor (alleenstaande) zelfstandige ouderen, afgewisseld met grotere woongelegenheden. Het is de bedoeling dat de bewoners, jong of oud, zo lang mogelijk in hun woonst kunnen blijven wonen. Daarom zullen de woonunits aangepast zijn aan de huidige en toekomstige noden van de bewoners.  

“We maken van één grote villa, verschillende woningen voor meerdere gezinnen. Er is rekening gehouden met de verschillende levensfases van de bewoners. Denk maar aan deuren die breed genoeg zijn voor een rolstoel, extra aandacht voor eventuele niveauverschillen,…. Op die manier verlengen we de levensduur van het gebouw en is het aangepast aan de noden van deze tijd.” Filip Stevens, architect StudioNOORD 

Oudste beuk van Antwerpen 

Al even opmerkelijk is dat de naar verluidt oudste beuk van de provincie Antwerpen in het aansluitende park staat. En dankzij deze nieuwe plannen zal die opnieuw een centrale plek  innemen. Het nieuwe park van 5 hectare is bovendien dé grootste troef van de site: monumentale bomen die hoog boven verscheidene struiken en planten torenen, afgewisseld met graspartijen waarin kleurrijke bloemen groeien. Voor Kuyps is het noodzakelijk dat al deze bomen en planten kunnen blijven staan en dat er meerdere mensen van kunnen genieten. Daarom wil hij op termijn een semipublieke invulling aan het park geven aan de hand van participatieprojecten. De ondernemer werkt hiervoor samen met landschapsarchitect Archi-Verde en Landmax (adviesbureau voor bos- en natuurgebied) die plannen uitwerkt, zodat de groene omgeving zo optimaal mogelijk benut wordt. Zo zouden er (sport)activiteiten of tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, uiteraard met respect voor de rust in het park. 

“Het park, 5 hectare midden in het centrum van Kalmthout is uniek en kan een grote meerwaarde zijn voor de buurt. Misschien is er wel plaats voor een imker om bijenkorven te plaatsen? Of kan er een tentoonstelling worden georganiseerd waar buurtbewoners op vaste tijdstippen naar kunnen komen kijken? Ik sta zeker open voor ideeën uit de buurt. Zo wordt het project dat ooit van één Kalmthoutse familie was, er in de toekomst één van alle Kalmthoutenaren.” Wannes Kuyps, ondernemer 

De ontwikkelaar maakt nu voor het eerst zijn plannen bekend en nodigt alle buurtbewoners en geïnteresseerden uit op een infomoment op 5 mei op de site van Villa Holganza van 16u tot 20u.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in