Bouwen in de toekomst

De lengte van de leidingen voor sanitair warm water

In de reeks Futureproof bouwen behandelt architect Flip Blockx elke keer een onderwerp om een woning te laten voldoen aan de toekomstige bouwstandaarden in verband met het energieverbruik. Ditmaal laat hij zijn licht schijnen op de lengte van de leidingen voor sanitair warm water. Leidingen zijn best zo kort mogelijk.


“Door het goed toepassen van de vorige 7 stappen ben je er in geslaagd om een passiefhuis te concipiëren. De energievraag voor verwarming is nu zowat 10% procent van een gemiddelde woning en niet langer de grootste verbruiker. Begin maart kan de verwarming uit. Deze zetten we eind oktober pas weer aan. De meeste energie verbruik je op dit moment voor de productie van het sanitair warm water. Het energieverbruik hiervoor kan oplopen tot het dubbele van je verwarming. Maak je warm water met een elektrische boiler kost je dit al snel het 5-voudige van je verwarmingskosten,” aldus Flip Blockx.

Inefficiënt

“Sanitair warm water wordt doorgaans zeer inefficiënt gemaakt en verdeeld in de woning. Het systeem haalt soms maar een rendement van 25%. Hiermee bedoel ik dat je voor elke 4kWh die er je er in steekt, je maar 1kWh als warm water verbruikt. In een niet zo ver verleden kon je nog wel redeneren dat de warmte dan wel via de leidingen werd uitgestraald in het gebouw, waardoor de verwarming een ietsje minder moest draaien. Maar in de energiezuinige woning is het stookseizoen drastisch ingekort. Waardoor het toch een echt verlies wordt.”

Grafiek van een passiefhuis ter illustratie van het korte stookseizoen

 

Grafiek van een passiefhuis ter illustratie van het korte stookseizoen

We merken dat we zelfs 6 maanden wat warmte teveel hebben.

Korte leidingen

“Het loont de moeite om je woning dusdanig te ontwerpen dat de lengte van de warmwaterleidingen zo kort mogelijk is. Liefst maar enkele meters. Voor een fabrikant van een prefab-woning ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van een gebouwtype voor de VMSW (sociale woningbouw) zowel in een gesloten bebouwing als in een halfopen variant te bouwen. Doel van de studie was een woning te ontwikkelen binnen het budget van een sociale woning en met een E-peil lager dan E60. De studie is al weer enkel jaren oud, daarom het bescheiden doel. Het eindresultaat was wel veel beter dan E60.”

“Het ontwerp zocht dus vooral naar ingrepen die het E-peil verlaagden tegen een zo laag mogelijke kost. Het voorzien van korte leidingen is zelfs een kleine besparing. Op de drie foto’s naast de tekst zie je de aansluitpunten voor een bad (foto 1), een lavabo (foto 2) en een toilet op de eerste verdieping (foto 3). Op foto 2 zie je de verwarmingsketel boven het toilet in een schacht ingebouwd vlak langs de lavabo en het bad. Op foto 3 zie je uit dezelfde schacht (er vlak onder) de leiding voor de keuken komen. Moeilijk om ze nog korter te maken. Ik had nog voorgesteld om de ketel in schacht in de keuken in te bouwen, maar dat vond men net iets te.”

“Het ingeven van de reële lengtes van de leidingen in de EPB-software in plaats van de default waardes leverde een verbetering van 7 E-peilpunten op (E46 in plaats van E53). Wat voor dit gebouw een besparing van 13% betekende op het totale energieverbruik van het gebouw. Toch wel een spectaculair resultaat.”

Comfort

“Er zijn ook nog wat leuke bijwerkingen van korte leidingen. Ten eerst is het zeker niet duurder. Als je toevoeren voor water dicht bij elkaar zitten, dan geldt dit meestal ook voor de afvoeren. Wederom comfortabel voor de portemonnee. Passiefhuizen hebben door heel het gebouw grosso modo dezelfde temperatuur, terwijl we toch graag hebben dat de badkamer net iets warmer is. Door het plaatsen van de warmwaterboiler of -ketel in de badkamer kunnen stilstandsverliezen net zorgen voor dat ietsje meer het hele jaar door. Door het voorzien van zo kort mogelijke leidingen heb je ook heel snel warm water. En geef toe, er is toch niets zo irritant dan onder de douche te staan wachten tot het water warm wordt.”

 

Auteur: Flip Blockx, architect – Consultant duurzaam bouwen 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in