Wat is duurzaam bouwen
Energie
Economie
Materialen
Milieu
Ruimte
Welzijn

KNX maakt de regeling van uw comfort zorgeloos

Auteur: KNX België

Een comfortabel en gezond binnenklimaat is essentieel voor alle gebouwen en woningen. Wilt u woningautomatisering optimaal inzetten, dan mag een geïntegreerde en geautomatiseerde regeling voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) niet ontbreken. De wereldwijde standaard voor gebouw automatisering KNX integreert meerdere HVAC-oplossingen zodat eenvoudige aansturing én energiebesparing binnen handbereik zijn.

Het integreren van de klimaatregeling van een woning of gebouw heeft meerdere voordelen. Zo is het mogelijk om de energie-efficiëntie van de klimaatinstallaties flink te verbeteren door ze samen met andere slimme apparaten aan te sturen. Dit is mogelijk door de aangesloten klimaatsystemen automatisch aan te sturen op basis van data (aanwezigheid, opstaan, naar bed gaan, weerbericht, CO2, fijnstof, aantal personen). Dit brengt niet alleen veel gemak, maar zorgt ook voor een gezonder binnenmilieu. Natuurlijk blijft het ook altijd mogelijk om de HVAC-installaties handmatig aan te sturen, maar ook op afstand via bijvoorbeeld de smartphone, tablet of pc.

Energie besparen
Eén van de belangrijkste redenen om installaties voor de verwarming, ventilatie en airconditioning in woningen en gebouwen te automatiseren is het energiebesparingspotentieel. HVAC-installaties omvatten gemiddeld 40% van het totale energieverbruik in huizen en utiliteitsgebouwen. Als bewoners of gebouweigenaren energie willen besparen, is - na het realiseren van een goede isolatie - het energie-efficiënter aansturen van de HVAC-installaties de tweede, belangrijke stap. KNX heeft in diverse studies en projecten laten zien dat energiebesparingen van 50 tot 60% mogelijk zijn met individuele ruimte- en ventilatieregeling. 

Gebruiksgemak
Door de klimaatinstallaties via KNX binnen een netwerk van sensoren, actoren en intelligente controllers te integreren, kunt u deze installaties ook eenvoudig en vaak volautomatisch aansturen op basis van bijvoorbeeld aanwezigheid of CO2-gehalte. Dit verhoogt niet alleen de energie-efficiëntie maar ook het gebruiksgemak. Als bewoner of gebouwgebruiker heeft u zo minder omkijken naar de installaties, omdat ze altijd op basis van uw streefwaardes automatisch worden aangestuurd. 

Comfort
Een extra voordeel van een integratie van de HVAC-installaties in een volledig slimme woning is dat het ook tot een comfortabeler en gezonder binnenklimaat leidt. Juist door aansturing op basis van streefwaarden voor voldoende luchtverversing of een constante temperatuur zal iedereen zich prettiger voelen. Bovendien kunt u deze instellingen ook - als u niet thuis bent - op afstand controleren en aansturen via de smartphone, tablet of pc. Zo zorgt u dat, zodra u thuiskomt, het comfort direct optimaal is.

KNX-gecertificeerde HVAC-toepassingen
Er zijn veel mogelijkheden om klimaatinstallaties via KNX te integreren in de slimme woning of het intelligente gebouw. Meer dan 70 fabrikanten bieden KNX-producten aan voor verwarmings-, ventilatie- en airconditioningstoepassingen. In totaal zijn er meer dan 8000 KNX-gecertificeerde HVAC-toepassingen beschikbaar. Kortom, de keuze is enorm en de meeste KNX Professionals en KNX-fabrikanten die lid zijn van KNX België beschikken over de kennis en producten om de HVAC-installaties te automatiseren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in