Vloeren

Hoe onderhoud je een parketvloer?

Parket krijgt het vaak hard te verduren. Er wordt over gelopen, op gespeeld en meubels over geschoven. Daarom is het belangrijk om je parket goed te onderhouden, zo blijft deze mooi en heb je er langer plezier van.

Het onderhouden van parket vraagt wel een inspanning, maar loont de moeite. Elke week zou je de vloer een onderhoudsbeurt moeten geven. Daarbij is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken en goed op te letten dat je geen krassen maakt. Als je regelmatig goed poetst, dan heeft een parketvloer pas om het decennium een nieuwe afwerkingslaag nodig.

Elke week het stof van de vloer vegen en het vuil opkuisen is al een goed begin. Voor het reguliere onderhoud kan je gebruik maken van een droge microvezeldoek. Die neemt alle stof en vuil mee op. Om de paar poetsbeurten dien je ook gebruik te maken van een licht vochtige doek om de parket te onderhouden. Let wel op: gebruik nooit teveel water. Overvloedig watergebruik is heel slecht voor een houten vloer. Giet daarom nooit een volledige emmer met water of schoonmaakproduct uit over je vloer. 

Wanneer je gemorst hebt op de vloer, is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Gemorste vloeistoffen kunnen weggehaald worden met een lauwwarme doek.

Wat doe je met krassen op de parketvloer? Eerst en vooral kan je misschien proberen om de kans op krassen te reduceren. Dit kan door een deurmat te leggen, hierdoor blijft het zand uit de ruimte. Daarnaast kan je ook beschermviltjes onder stoelen en tafels plaatsen. Let ook op bij het stofzuigen dat je de parket niet aan het beschadigen bent.

Bron: ikgabouwen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in