De keuken

Wat zijn keukenzones?

Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones, die omvatten eigenlijk de belangrijkste activiteiten in je keuken, en laat ze logisch op elkaar volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/ bakken). Berg nadien alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je ze bij de hand op de plaats dat je ze nodig hebt en moet je minder afstand afleggen.

Tip: Berg zaken die je vaak gebruikt op een goed bereikbare hoogte op (bij voorkeur tussen knie- en schouderhoogte). Wat je minder nodig hebt (bv. een fonduetoestel) mag gerust in de hogere opbergkasten.

Zone "Voorraad"

Hier worden de levensmiddelen bewaard. Een goede, overzichtelijke voorraadkast en de koelkast, voorzie je best in deze zone. Door alles bij elkaar te verzamelen, hoef je nooit ver te zoeken naar de juiste ingrediënten tijdens het koken.

Zone "Opbergen"

De zone opbergen biedt plaats voor bestek, servies en glazen. Ideaal is om er ook voor te zorgen dat je vaatwasmachine zich in de buurt van deze zone bevindt. Dan kan de propere vaat onmiddellijk van de machine in je kasten, zonder veel heen-en-weergeloop. Zone "Spoelen & afval" Het centrum van deze ‘natte zone’ is natuurlijk je spoelbak met eventueel een vaatwasmachine. Maak gebruik van de ruimte onder de spoelbak om afwasborstels, sponsjes of vaatwastabletten op te bergen. Vuilnisemmers kan je plaatsen in de onderste lade onder de spoelbak. Daar heb je ze onmiddellijk bij de hand en zo helpen ze om snel te sorteren en recycleren.

Zone "Voorbereiden"

Tussen de spoelbak en het fornuis voorzie je ruimte om je gerechten voor te bereiden. Alle keukenaccessoires bv. messen en snijplanken maar ook ingrediënten zoals kruiden en olies krijgen hier een plaatsje, ready-to-use. De voorbereidingszone is het hoofdwerkvlak in je keuken, hier kan je wel wat plaats gebruiken. Ideaal is deze zone minstens 90 cm breed, zo is kookplezier gegarandeerd!

Zone "Koken & bakken"

Potten, pannen en ander kookgerei zoals spatels of grote lepels leg je best in de omgeving van de kookplaat. Dezelfde redenering hou je aan in de buurt van de oven waar onder andere bakplaten en cakevormen een plaatsje krijgen.

Neem een kijkje op de website van Van Hoecke of Orgalux voor meer info.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in