Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
creemers
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
Interieurarchitect
De keuken

Breng ziel in de leefkeuken

Tegenwoordig is een keuken meer dan een werkplek om je soep te bereiden. De trend om te leven in je keuken is al verschillende jaren ingezet. Maar hoe kun je het aspect leven nu werkelijk in de keuken integreren? Enkele voorbeelden.

Een grote tafel als centraal gegeven in de ruimte doet wonderen. Je creëert niet alleen veel zitplaatsen, maar je zorgt er ook voor dat je kinderen bij je kunnen zitten als jij aan het koken bent. Zo kunnen ze bijvoorbeeld knutselen, huiswerk maken,... zonder dat ze alles volledig moeten opruimen als je werkelijk gaat eten. Daardoor is de eetkamer ook overbodig en zo krijgt u extra ruimte in huis of kun je compacter bouwen.
Zo’n grote tafel is ook gemakkelijk als je eens een feestje hebt of als je lekker veel vrienden hebt uitgenodigd. Ze zitten bij je tijdens het koken en je mist niks van de leuke gesprekken.

Gebruik het eiland

Als je niet de ruimte hebt voor een grote tafel in je keuken, probeer dan het eiland te benutten. Plaats de stoelen of krukjes niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Dit zorgt niet alleen voor veel meer gezelligheid, je verliest ook geen bergruimte. Door deze manier van zitten kun je ook je vrienden in de keuken uitnodigen om te aperitieven terwijl jij de laatste voorbereidingen aan het doen bent. En als alles klaar is kunnen jullie allemaal samen aan tafel gaan.

Kruidentuin

Door werkelijk ʻlevenʼ in de keuken te brengen, breng je ook kleur in de keuken. Het gebruik van echte kruiden kent een echte opmars. Voorzie in je nieuwe keuken ruimte voor kruiden. Dit kun je doen door allemaal dezelfde potjes te gebruiken en deze op het aanrecht of op de vensterbank te plaatsen. Een andere piste is potjes aan de muur te hangen je kruiden hierin wegbergen. Plak hier klevertjes op, zo kun je de juiste naam van je kruiden op het potje schrijven. Nog een voorbeeld om kruiden in de keuken te verwerken is een halfhoog wandje tussen het eiland en de aanpalende tafel. Op deze manier creëer je voor een soort bloembak tussen het eiland en de tafel. Dit is niet enkel leuk om groen aan tafel te hebben, maar je maakt ook een afscheiding. Zo is niet alles op het eiland zichtbaar. Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, er is altijd wel een manier om kruiden te verwerken.

Wall of fame

Foto’s van je gezin, van vrienden of familie brengen ook dynamiek in de keuken. Houd het origineel en kies niet voor de standaard foto’s maar wel bijvoorbeeld voor gekke bekken. Doe deze foto’s telkens in een verschillend kadertje, maar gebruik wel altijd dezelfde kleur. Hang de kadertjes dan op verschillende hoogtes op, maar toch gegroepeerd. Met zo’n wall of fame vermijd je ook een saaie keuken.

Decoratie

De huiselijke sfeer kun je ook vormen door met open gedeeltes in de keuken te werken en hierop decoratie te zetten. Voorbeelden hiervan zijn: zwevende leggers, open nissen, open wijnrekje, plaats voor rieten mandjes, ... Laat je borden en je ketels zien, of hang een ijzeren staaf aan de muur waar je de soeplepel aan hangt. In de landelijke keuken kun je ook werken met een baldakijn boven je eiland waar je bijvoorbeeld je ketels aan kunt hangen of een lekker hammetje, of zelfgekweekte uien en look, ...

Speelse spatwand

De moderne keuken leent er zich toe om de spatwand achter het vuur of tussen het tablet en de hangkasten creatief in te vullen. Tegenwoordig kunnen er afbeeldingen geprint worden op glas. Er bestaan bedrijven die een heel uitgebreid gamma hebben waar je een foto kunt kiezen – gaande van aardbeien tot zeelandschappen - of waar je zelfs een foto van je gezin kunt doorsturen om op het glas te laten printen. Bovendien maakt dit je keuken ook iets speelser.
 
Kortom, los van de keukenstijl zijn er heel wat mogelijkheden om ziel in de leefkeuken te brengen.

Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben

 

 

 

Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.

Bezoek de website van Daniëlla Berben

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in